Запрошення судді Тандира втратило чинність: 119-та бригада про ситуацію з мобілізацією підозрюваного в смертельній ДТП

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Колишній суддя Тандир та місце смертельного ДТП. Суспільне Чернігів

Обвинувачений в смертельній ДТП, колишній суддя Макарівського районного суду Київської області, Олексій Тандир намагався вступити на військову службу замість перебування в СІЗО. Лист із готовністю прийняти його до своїх лав чоловік отримав від одного з батальйонів 119-ї бригади ТрО з Чернігівщини. У командуванні бригади прокоментували цю ситуацію Суспільному та розповіли чи дійсне це запрошення для обвинуваченого.

4 квітня на засіданні Святошинського районного суду Києва, який розглядав продовження тримання під вартою Олексія Тандира, підсудний надав лист-запрошення від 119-ї бригади. В ньому йшлося, що керівництво військової частини А7329 готове прийняти його на військову службу. Про це Суспільному розповів громадсько-політичний діяч Олег Симороз, який був присутнім на судовому засіданні.

Олег Симороз. Facebook-сторінка Олега Симороза"На судовому засіданні насправді відбулося те, що я радий, що побачила уся країна. Адвокати заявили, що Тандир хоче піти служити й вони мають відповідний лист. Це по суті є відношенням Тандира до 163-го батальйону з Ніжина, територіальна оборона Чернігівщини по суті. Хтось працює на Тандира, хтось йому допомагає, а страждає репутаційно ціла бригада".

У пресслужбі 119-ї бригади сил ТрО підтвердили те, що керівник військової частини А7329 дійсно надав такого листа.

"До військової частини А7329 звернулася ГО «Штаб учасників бойових дій», яка на підставі особистого звернення Тандира О.В. клопотала про надання рекомендаційного листа молодшому лейтенанту запасу Тандиру О.В. Відповідний рекомендаційний лист за №4599 від 15 грудня 2023 року був наданий за підписом командира військової частини А7329 і надісланий голові ГО «Штаб учасників бойових дій». Згідно з рекомендаційним листом молодшого лейтенанта запасу Тандира О.В. запропоновано призначити на посаду заступника командира другої стрілецької роти морально-психологічного забезпечення".

Як йдеться у листі, командир частини надсилаючи цього листа керувався статтею 616 КПК України, яка визначає порядок скасування запобіжного заходу для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період або зміни запобіжного заходу з інших підстав. Свої повноваження командир військової частини при цьому не перевищив, йдеться у відповіді на інформаційний запит Суспільного.

За словами Олега Симороза, командир частини, який надав такий рекомендаційний лист, має понести відповідальність.

"Я зараз на 100% впевнений, що таке рішення приймалось за якусь певну вигоду. Це робота на Тандира. Тому що його хотіли призначити на посаду офіцера психолога, тобто, він би займався психологічно-моральним забезпеченням батальйону. По-перше, це абсурд, бо це суддя, який вбив Нацгвардійця. По-друге, ніякої участі в бойових діях він би не брав, бо ця посада не передбачає безпосередньої участі у бойових діях. Абсолютний, відвертий відмаз від СІЗО".

Відповідь на інформаційний запит Суспільного. Суспільне Чернігів

У відповіді на інформаційний запит Суспільного, пресслужба 119-ї бригади сил ТрО повідомила, що практика з видачею подібних рекомендаційних листів пов'язана з тим, що підрозділи недоукомплектовані. Про факт видачі такого листа Тандиру командування бригади дізналося на наступний день після судового засідання, тобто 5 квітня.

"Станом на 4 квітня 2024 року рекомендаційний лист був таким, що втратив чинність з 15 лютого 2024 року".

Командир, який видав рекомендаційний лист, за повідомленням пресслужби 119-ї бригади сил ТрО, усунений від виконання обов’язків 28 січня 2024 року.

Що відомо про аварію за участі Тандира, внаслідок якої загинув нацгвардієць

У ніч на 26 травня 2023 року на в'їзді в Київ з боку Житомира сталася ДТП: голова Макарівського райсуду Київської області Олексій Тандир збив автомобілем військовослужбовця Нацгвардії, який стояв на блокпості. Військовий загинув на місці від отриманих травм.

У Нацгвардії розповіли, що строковик, якого збили на блокпості при в'їзді в Київ, Вадим Бондаренко родом із Черкащини.

Оскільки Тандир відмовився здавати аналізи на вміст алкоголю та наркотиків, за клопотанням прокуратури суд дозволив примусове відібрання біологічних зразків.

26 травня 2023 року судді повідомили про підозру за фактом вчинення смертельної ДТП у стані алкогольного сп'яніння. У ДБР повідомили, що у голови райсуду відібрали примусово біологічні зразки. Також прокуратура скерувала звернення до Вищої ради правосуддя із поданням про надання згоди на утримання судді під вартою.

27 травня Судді Тандиру обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 21 липня без можливості внесення застави. Відтоді запобіжний захід неодноразово продовжували. За рішенням суду від 13 лютого 2024 року, підозрюваний перебуватиме під вартою до 12 квітня.

У липні минулого року Державне бюро розслідувань повідомило, що одна з судово-психологічних експертиз показала, що суддя Макарівського райсуду Олексій Тандир у момент скоєння ДТП перебував у стані алкогольного сп'яніння.

3 серпня 2023 року в ДБР повідомили, що завершили досудове розслідування щодо судді Олексія Тандира. 21 серпня справу судді передали до суду.

На початку вересня дружина загиблого нацгвардійця Вадима Бондаренка Анна подала цивільний позов про стягнення з Тандира 40 мільйонів гривень матеріальної шкоди через загибель чоловіка.

20 листопада 2023 року у Святошинському суді Києва відбулося засідання по суті у справі судді Олексія Тандира. Першим допитали батька загиблого нацгвардійця Валерія Бондаренка, який також був військовослужбовцем. За його словами, коли дізнався про загибель сина, у нього почалася сильна депресія і довелося звільнитися з лав ЗСУ. Він також заявив, що Тандир має виплатити йому мільйон гривень через загибель сина.

Новости Украины