Завтра мороз. Де в Харківській області ще немає опалення?

Газ до деокупованих міст повертають швидше за електрику та тепло.

Через три дні в Харкові вже випаде сніг, а до кінця тижня, за прогнозами гідрометеоцентру, температура повітря опуститься до -6. Якщо в обласному центрі розпочати опалювальний сезон вдалося більш-менш вдало, то в багатьох недавно звільнений містах досі не працюють котельні і немає дров.

Лише трохи більше 10% котельних в Харківській області не працюють. Це досить непоганий результат, враховуючи те, що ще влітку 40% території області були під окупацією, а обласний центр щодня обстрілювали ракетами. Але є міста, де зима буде критично важкою — насамперед, йдеться про Вовчанськ та Ізюм. 

Від +10 до +25

У Харкові опалення почали запускати ще 24 жовтня. Цього року пощастило з теплою осінню, тим не менш, містяни скаржились на холод в квартирах. Опалення досі немає в кількох будинках на Салтівці, в тих районах, які опинилися під сильними обстрілами. Підключити теплоносій у багатоповерхівках не вдається через чисельні пошкодження мереж у самих будинках.

Часто скаржаться на відсутність опаленні і жителі Нових Будинків. Наприклад, у телеграм-чаті Департаменту житлово-комунального господарства багато скарг на відсутність опалення зі Стадіонного проїзду, вулиці Харківських Дивизій, проспектів Героїв Сталінграду та Петра Григоренка. Як не дивно, але трапляються харків`яни, у яких в квартирі жарко, майже +25 градусів, вони просять в комунальників «прикрутити» опалення.

Деякі харків’яни скаржаться на спеку в квартирах. Фото: Харківфорум

До 12 листопада не було опалення у передмісті Харкова, селищі Хролі. Місцевим жителям у селищній раді погрожували не давати тепло, поки вони не почнуть розраховуватись за минулі борги. У листопаді температура повітря в квартирах опустилася до +10 градусів, але 12 листопада батареї нарешті потеплішали.

Проблеми з опаленням є навіть в громадах, які знаходяться досить далеко від лінії фронту і майже не постраждали від обстрілів. Наприклад, у місті Первомайський тепло подають по годинах. Це робиться через те, що лімітів газу цього разу дали на 10% менше, ніж минулого року.

«Нафтогаз Трейдинг» продає газ для опалення помешкань населення за зниженою ціною, але цей газ є в лімітованій кількості, його не можна використовувати більше, бо він тоді буде по ринковій вартості. Якщо подавати теплоносій температурою нижче 60 градусів, ми не зможемо прогріти батареї, вони лишаються завоздушені. Тому ми змушені зупиняти котельні на кілька годин, щоб і тримати температуру теплоносія, і не вийти з лімітів», — розповів UA-NEWS.in.ua Первомайський міський голова Микола Бакшеєв. 

Газу немає, дров не дають

Найгірше з опаленням — у тих громадах, де йшли бойові дії або які були під окупацією РФ. Відступаючи, російська армія зазвичай руйнує всю інфраструктуру. Найбільше постраждала Ізюмська громада, де зруйновані майже всі котельні. У планах міськради — підключити лише 70 багатоквартирних будинків із 198, але поки що вдалося дати тепло тільки в 17 багатоповерхівок.

«Мало бути більше, ми трішки відстаємо від графіка, за останні 10 днів поки що більше будинків підключити не вдалося. Виявляються проблеми, адже ці багатоповерхівки були дуже розбиті, системи розмерзлися», — повідомив UA-NEWS.in.ua співробітник Ізюмської міськради Максим Стрельник.

Більшість ізюмчан зараз перебралися в приватні будинки, де збереглося пічне опалення. Але у них є інша проблема — де взяти дрова. Переважна частина території Ізюмського лісництва замінована, іти збирати хмиз туди означає ризик для життя. Після того, як у Міністерстві реінтеграції пообіцяли видати безкоштовні дрова мешканцям деокупованих територій, у громадах почали складати списки. В Ізюмі заявки на дрова подали вже більше 6000 людей, але далеко не всі з них отримають допомогу. Зараз у міськраді намагаються визначити, кому вона потрібна в першу чергу.

Поки що не дають дрова й у Вовчанську. Газу в громаді немає і не буде, бо постачався він з території Росії. Але більшість котельних у місті можуть працювати на твердому паливі — їх переобладнали ще в 2017 році. Поки що запустили тільки одну, яка опалює лікарню.

У Вовчанську надія лише на пічне опалення, але не дають дрова. Фото: Сергій Козлов/UA-NEWS.in.ua

Люди намагаються самотужки дістати дрова, аби протопити пічки взимку  — і наражаються на шахраїв.

«Моя бабуся пішла в адміністрацію просити, щоб виділили нам дрова, бо в нас мала дитина вдома  — її там послали. Тоді ми знайшли людей, які пообіцяли нам привезти дрова, вони взяли передплату, і в підсумку мене просто «кинули». Поскаржилась в поліцію, повинні ось приїхати.», — розказала  UA-NEWS.in.ua жителька Вовчанська Вікторія Линьова.

У лісі збирати хмиз теж не дозволяють — кажуть, ліси заміновані. В обласній військовій адміністрації неодноразово звучали пропозиції взагалі не розпочинати опалювальний сезон в місті, а просто евакуювати людей, що залишились. Але чиновники самі зізнаються — вивезти кілька тисяч жителів поки що нікуди.

«Якщо не розпочнемо опалювальний сезон, то маємо евакуювати від 3 до 5 тисяч осіб. Ми зможемо поселити їх у гуртожитках закладів вищої освіти, але спочатку маємо забезпечити елементарні потреби: відремонтувати харчоблоки, надати постільну білизну, забезпечити гуманітарною допомогою», — заявив голова ХОВА Олег Синєгубов на зустрічі з гуманітарною координаторкою системи ООН в Україні Деніз Браун.

Самі люди, що пережили окупацію, в основному не хочуть виїжджати — вони можуть самі організувати собі обігрів та потребують лише дров. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Козачій Лопані можна безкоштовно випрати речі

У деяких звільнених громадах вцілили котельні і тепло можна було б подати хоч завтра, але є проблема з електрикою. Через відсутність світла котельні не можуть запустити в Боровій.

«Все дуже заміновано. Електрику тягнуть з Куп’янська, повинні були вже підключити, але виникли проблеми. Чекаємо на цьому тижні і відразу вмикаємо опалення», — розповідає голова громади Олександр Тертишний.

У Боровій є газ, а більшість будинків у громаді — приватні, з газовим опаленням, тому в будинках переважно тепло. Через перебої з електрикою у Куп’янську теж підключили лише частину багатоповерхівок. Котельні там вціліли, але пошкоджено водогін, і це теж сповільнює підключення тепла. У селищі Чкаловське, де є більше 50 багатоповерхівок, теж немає тепла. Тривають налагоджувальні роботи, але до кінця листопада обіцяють підключити опалення. 

Джерело

Новости Украины