Зеленський у зверненні до Генасамблеї ООН назвав головні складові формули миру в Україні: більше зброї для ЗСУ та покарання для РФ

Президент України Володимир Зеленський виступив онлайн на 77 сесії Генеральної Асамблеї ООН 21 вересня. Глава держави закликав світову спільноту покарати Російську Федерацію за агресію проти України, а також передати нашій армії більше зброї.

Відео дня

У своєму виступі президент торкнувся питання трибуналу для росіян, механізму відшкодування збитків від російської агресії та необхідності визнання РФ країною-спонсором тероризму (щоб подивитися відео, доскрольте до кінця сторінки).

Українського президента представники всіх країн, крім російських агресорів, зустрічали  стоячи. 

Глава України закликав Генассамблею ООН ухвалити кілька важливих резолюцій. Зокрема, вкрай важливо знайти правильне рішення та підтримати резолюцію щодо механізму відшкодування грошей Україні від країни-агресора за рахунок її активів;ухвалити резолюцію про створення спеціального трибуналу щодо осіб, які вчиняли злочини в Україні. Президент також зазначив, що у США на рівні ООН слід окремо обговорювати питання про визнання Росії державою-спонсором тероризму.

Український лідер наголосив: наша країна не провокувала цієї війни.

«У нас було 88 етапів у перемовинах, але Росія розпочала війну 24 лютого. У нас немає вибору – ми виганяємо ворога  з нашої землі і це перший етап, допоки агресор не зупиниться і нам не буде повністю компенсовано збитки», – сказав Зеленський.

На переконання президента, у агресора потрібно забрати право вето, якщо вони залишаються членами Радбезу ОНН, а громадяни Росії повинні бути покарані забороною на подорожі через підтримку дій окупантів.

«Росія має заплатити своїми активами, щоб покарати чиновників, які провокували цю війну», – сказав він.

За словами президента, Росія хоче закріпитися , щоб перечекати зиму, але ми не можемо цього допустити, тому нам потрібно більше зброї для війська і більше грошей для забезпечння життя.

Для Зеленського в ГА ООН зробили виняток: йому дозволили виступати у дистанційному режимі, а не особисто. Таке рішення було ухвалене з урахуванням обставин, адже в Україні триває розв’язана Росією війна. А лідери країн-членів ООН можуть не бути присутніми на сесії особисто «внаслідок іноземного вторгнення, що продовжується, агресії, військових дій, які не дозволяють їм безпечно залишити свої країни і повернутися в них, або через необхідність виконувати свої обов’язки та функції в галузі національної оборони та безпеки».

За те, аби дати дозвіл Зеленському на дистанційний виступ, проголосували більшість країн-членів, 19 делегацій утрималися, а 7, серед яких і Росія, виступили проти.

Окрім виступу на Генасамблеї ООН, Володимир Зеленський взяв участь в онлайн-зустрічі з партнерами та інвесторами зі США.

Також він долучився до саміту з питань продовольчої безпеки.

Нагадаємо, Зеленський на ГА ООН закликав світ покарати Росію. Він зауважив, що з вини агресора десятки мільйонів людей опинилися на межі голоду.

Росія блокує українські порти та заважає будувати нову логістику експорту регулярними ракетними ударами, чим провокує голод у багатьох країнах. Тому світ має бути солідарним з Україною та зробити все, щоб притягти до відповідальності агресора за його аморальні політичні ігри.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины