Зима близько. Яка ціна дров на Вінниччині і як купити

Ще влітку, перебуваючи з робочим візитом на Вінниччині, міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов зазначав, що цьогорічний опалювальний сезон буде найскладнішим, бо росія використовує газ як зброю. 80% Вінницької області газифіковано.

«На випадок екстрених ситуацій – а в умовах війни ворог може вивести з ладу систему тепло та енергопостачання – потрібно передбачити місця, де люди зможуть певний час перебувати. Такі пункти обігріву для населення організовуємо в бібліотеках і підліткових клубах.

Додатково для мешканців багатоповерхівок це можуть бути відповідно підготовлені підвальні приміщення. І про генератори та обігрівачі сусіди мають спільно подумати заздалегідь», – говорив у серпні на засіданні оперативного штабу з підготовки до опалювального періоду мер Вінниці Сергій Моргунов.

Мешканці багатоквартирних будинків і жителі приватних домоволодінь ще до початку холодів задумуються, як грітимуться взимку на випадок відсутності газу чи електрики. Тому в мережі Інтернет з’явились пошуки за запитом «ціна буржуйки» і «скільки коштує 1 куб дров».

Вартість «буржуйки» на сайтах оголошень – від 4 до 78 тисяч гривень, але у квартирі такі пічки встановлювати не можна, через пожежну небезпеку. Простіше у цьому питанню жителям приватних домоволодінь, але потрібні й дрова. На одному з популярних сайтів оголошень – біля 200 пропозицій продажу дров. Ціни різні. Так само різні ціни і в державних підприємствах лісового та мисливського господарства.

Зима близько. Яка ціна дров на Вінниччині і як купити

Наприклад, у лісництвах ДП «Вінницький лісгосп» вартість дров паливних непромислового значення без навантаження становить 1500 грн. за 1 м куб. та 1572 грн. – з навантаженням. Колоті дрова коштують — 3,5 тис. грн.

Вартість дров у лісництвах ДП «Тульчинське ЛМГ» — дров’яна деревина непромислового використання (франко-верхній склад) коштує 864 грн., з навантаженням – 996 грн.

Ціна різниться, бо в різних лісгоспах затверджені окремі прейскуранти в залежності від собівартості.

Як купити дрова

Щоб купити дрова в лісгоспі, потрібно звернутися до контори лісгоспу або лісництва із заявою, у якій вказати обсяг дров. Взяти рахунок на оплату лісопродукції, де вказані всі реквізити державного підприємства лісового господарства (юридичної особи), з найменуванням продукції, об’ємів, ціни та суми. Здійснити оплату. Заплатити можна на місці в касі або через банк.

Дрова будуть не відразу

Зараз є черга. В різних місцях вона різна. Керівник пресслужби Вінницького обласного лісового та мисливського господарства Станіслав Вовк пояснює, що причина в тому, що рубки, які проводяться зараз, планувались ще рік тому. Тому доводиться чекати. Скільки треба буде зачекати, мають повідомити в лісництві, коли людина формує заявку. Також покупцям радять подбати про вивіз дров власним транспортом.

«У нас автомобілі розраховані на 10-12 кубів, а людині зазвичай треба 3-4 куби, тому просимо, щоб шукали своє авто», – пояснює Станіслав Вовк.

Також вінничан просять не чекати початку чи кінця опалювального сезону, щоб замовляти дрова.

«Дрова є цілий рік. Не чекайте закінчення, чи початку опалювального сезону. Замовляйте в січні, лютому, щоб у лісництвах не було навантаження на планово-заготівельний фонд», – зазначає керівник пресслужби управління ВОЛМГ.

Зима близько. Яка ціна дров на Вінниччині і як купити

Пільги для учасників бойових дій

Щоб отримати тверде паливо або скраплений газ за пільговою ціною, необхідно звертатись у структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних державних адміністрацій, виконкоми сільських, селищних або міських рад, в ЦНАП-и.

Пільги, передбачені особам, які проживають у будинках без центрального опалення і мають статуси:

  • учасника бойових дій — 75%;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни — 100%;
  • членів сімей загиблих — 50%.

Надаються на придбання: скраплений газ; дрова; вугілля; вугільні брикети; паливо пічне побутове; гас освітлювальний; торф паливний кусковий; торф’яні брикети.

Пільги надаються незалежно від виду житла та форми власності на нього. На одне домогосподарство видається 1 тонна твердого палива на рік та 1 балон скрапленого газу/рік.

Місцеві органи влади мають право встановлювати збільшені норми на придбання твердого та рідкого палива для осіб, які мають право на пільги.

Детально про умови і випадки надання пільг ТУТ.

Джерело

Новости Украины