Зміна голови ОВА, прощання з ОПЗЖ, нові депутати в міськраді. Топ-5 подій в чернівецькій політиці за рік

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Начальник ОВА Руслан Запаранюк і ексочільник Сергій Осачук. Колаж: Суспільне Чернівці

У Чернівцях до повномасштабного вторгнення планували відкликати низку депутатів облради від "Слуги народу" та відправити у відставку секретаря міської ради. Втім повномасштабна війна Росії проти України ці плани змінила, хоч і без кадрових змін за рік не обійшлось — президент звільнив Сергія Осачука та призначив новим головою ОВА банкіра Руслана Запаранюка. Суспільне нагадує головні події в чернівецькій політиці за рік.

Новий голова ОВА, нова команда

У липні тодішній голова обласної військової адміністрації Сергій Осачук перетворився з одного з найулюбленіших керівників ОДА в Україні на посадовця з приставкою "екс". Зеленський підписав указ про його звільнення.

До цього обговорювали підозри щодо розкрадання гуманітарки заступнику голови ОВА Артуру Мунтяну та гендиректору обласної лікарні Сергію Бродовському. Також на сайті президента була петиція про відставку Осачука, зокрема, на фоні нібито скандалів щодо гуманітарної допомоги, яка проходить через область.

Сам Мунтян казав, що не вважає себе винним, а оголошення підозри вважає політичним рішенням. Осачук тоді розповідав, що оголошення підозри Мунтяну є спекулятивним та недоведеними. Також заявив про тиск з боку правоохоронців на ОВА.

Після відставки у соцмережах Осачук почав з’являтись у військовій формі з геолокаціями Донецької області. У коментарі Суспільному він повідомив, що долучився до лав прикордонної служби і наразі служить на Донеччині. Розповідає, що через звільнення зміг втілити мрію стати військовим.

"Усе життя, ще з дитсадка, я мріяв стати кадровим офіцером. Без цього звільнення не втілилася б моя мрія", — говорить Осачук.

Свою роботу на посаді у коментарі Суспільному він оцінив на "найвищому рівні". "Чернівецька обласна військова адміністрація була серед кращих у першому півріччі 2022 року. Ми постійно комунікували з людьми, громадами, починаючи з перших хвилин і годин вторгнення", — розповів Осачук.

Новости Украины