«Знеси мене»: у Києві запустили флешмоб із демонтажу пам’ятників Пушкіну та Щорсу

пам'ятник Олександру Пушкіну в Києві, пам'ятник, демонтаж, Пушкін Фото: Focus.ua/Руслан Зерницький | Пам’ятник Олександру Пушкіну з фразами «Знести» та «Демонтуй мене»

Активісти розписали постамент зі скульптурою російського поета фразами «Демонтуй мене» та «Знести». На пам’ятнику червоногвардійського командира написано «Кат» і «Вбивця».

Related video

Активісти у Києві запустили акцію «Знеси мене повністю» щодо демонтажу пам’ятників російським діячам. Про це у себе в соцмережах написав один з її організаторів Олег Слабоспицький.

«Сьогодні з друзями запустили флешмоб «Знеси мене повністю». Першим зробили ребрендинг більшовицькому злочинцю Миколі Щорсу», — розповів активіст.

Він уточнив, що скульптурне зображення червоногвардійського командира, яке було встановлено неподалік залізничного вокзалу 1954 року, повністю підпадає під український закон про декомунізацію.

Український інститут національної пам’яті з 2016 року закликає столичну владу демонтувати монумент. Проте протягом 2016-2022 років київська мерія і Міністерство культури й інформаційної політики України перекидають відповідальність за демонтаж одне на одного, уточнює Слабоспицький.

«Іншими словами відбувається свідомий саботаж виконання норм закону про декомунізацію і відбілювання таких радянських злочинців як Щорс», — наголосив він.

Київські активісти розписали пам’ятник словами та фразами «Кат», «Вбивця», «Воював проти УНР», «Демонтуй мене нарешті».

Пам'ятник Щорсу раписали фразами "Кат" і "Вбивця". Fullscreen Пам'ятник Щорсу раписали фразами "Кат" і "Вбивця". [+] Fullscreen Пам'ятник Щорсу раписали фразами "Кат" і "Вбивця".

Другою пам’яткою, на якій прихильники декомунізації залишили написи, стало скульптурне зображення поета Олександра Пушкіна на проспекті Перемоги. На ньому активісти фарбою написали «Знеси мене», «Знести» і таке інше.

пам'ятник пушкіну, київ, флешмоб, демонтаж Fullscreen Пам'ятник Пушкіну на проспекті Перемоги [+] Фото: Focus.ua/Руслан Зерницький

Як пише Слабоспицький, Пушкін є «символом російського імперіалізму» й уособленням «великої могутньої російської мови».

«У своїх творах Пушкін заперечував навіть можливість української державності й відверто пропагував українофобію, ненависть до українців і поляків», — міркує активіст.

Нагадаємо, у Києві хочуть поставити пам’ятник померлій королеві Великої Британії Єлизаветі II. Вона має замінити радянського комдива Миколу Щорса.

У Мінкульті, зі свого боку, розповіли, коли декомунізують «Батьківщину-Мати». Музей Другої світової війни вже надав необхідні документи, але технічне втілення ідеї щодо демонтажу радянського герба з монумента потребує часу.

Новости Украины