Зростання цін сповільнюється швидше, ніж прогнозувалось: на що чекати українцям

Інфляція в Україні з початку 2023 року почала знижуватися швидше, ніж очікувалося. Через це Національний банк України (НБУ) суттєво – на 4,2 відсоткового пункту – покращив інфляційний прогноз. Зростання цін сповільнюватиметься і надалі, хоч і помірнішими темпами, вважає регулятор.

Відео дня

Про це розповіли OBOZREVATEL джерела у Національному банку. Йдеться про такі показники, які внесено до оновленого в липні макроекономічного прогнозу:

  • рівень інфляції у 2023-му – 10,6% (у квітневому прогнозі очікувалося 14,8%);
  • 2024 року – 7% (у попередньому прогнозі було 7,2%).

Втім, багато залежатиме від перебігу бойових дій, визнають у НБУ. «Ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку залишаються більш тривалі терміни, а також непередбачуваний характер та інтенсивність повномасштабної війни», – зазначають джерела.

Ключовими чинниками, що підтримають зниження інфляції в Україні, НБУ вважає жорсткі монетарні умови, зниження глобального інфляційного тиску та слабкий споживчий попит. За прогнозами, інфляція в 2023-2024 роках усе ж таки залишиться вищою за цільовий діапазон (близько 5%), зокрема, через наслідки війни та зростання комунальних тарифів.

Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше НБУ вперше за рік знизив облікову ставку – з 25% до 22%. Зменшення облікової ставки означає, що гроші стануть дешевшими для банків. У перспективі це може призвести до здешевлення і споживчих кредитів.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel, Threads і Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины