19 березня: яке сьогодні свято, традиції і прикмети

19 березня кожного року відзначається важливе та актуальне свято – Міжнародний тиждень ввічливості на дорозі.

Свята і події

19 березня в Україні святкують День працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування населення. Щорічно професійне свято припадає на третю неділю березня. Подія була започаткована Леонідом Кучмою 15 лютого 1994 року. Головна мета свята — підвищити ініціативу робітників та подякувати їм за кропітку і старанну працю. Адже саме завдяки працівникам житлово-комунального господарства забезпечуються якісні умови життя населення.

Також 19 березня починається Міжнародний тиждень ввічливості на дорозі. Дуже важлива подія, адже доброзичлива поведінка водіїв та пішоходів вказує на високий рівень їхнього культурного розвитку. Завдяки ввічливості на дорозі можна уникнути великої кількості дорожно-транспортних аварій. Головна мета свята — залучити людей до культурного поводження не лише 19 березня, але й в інші дні.

А ще 19 березня День таксономіста. Таксономісти — фахівці, які займаються систематизацією і класифікацією різних систем дійсності. Наприклад, в біології вони групують істот на основі спільних ознак. Це поняття досить широке і включає в себе об’єднання систем суспільної, географічної, геологічної, мовознавчої тощо. Хоча до XX століття цю науку пов’язували лише з біологією.

19 березня святкують День клієнта. Це досить молоде свято, яке вперше з’явилося у Литві 2010 року за ініціативи однієї компанії. Головною його метою є подяка за користування товарами чи послугами.

Сьогодні, 19 березня, православні християни вшановують пам’ять 42-х мучеників із міста Амморея – Костянтина та інших. А у католиків – Святого Йосипа Обручника (обов’язковий для відвідування Меси день). Окрім того, сьогодні тринадцятий день Великого посту.

Святий Костянтин жив у ІХ столітті. Був воїном. Він залишив священний сан заради захисту рідного міста Аммореї від сарацинів. Разом із 41 захисником Костянтина схопили та доставили до Сирії. Сім років мусульмани намагалися змусити християнських воїнів зректися православ’я та прийняти іслам, але першими здались у цій духовній сутичці. Щоб поразка не виглядала настільки жалюгідною, всіх християн (серед них і Костянтина) стратили. Їхні тіла скинули в річку Євфрат.

19 березня влаштовують спеціальний ритуал витоптування снігу навколо колодязя. Робиться це для того, щоб брудний талий сніг не потрапив у воду, і вона залишалася чистою та смачною. Вважається, що така колодязна вода може обдарувати міцністю духу та здоров’ям.

Інший ритуал, який проводиться 19 березня, пов’язаний із поминанням померлих. Під час вечері їжу спеціально не доїдають. Її залишки висипають у колодязь. Таким чином живі передають гостинець померлим родичам і друзям. За народними прикметами, з колодязя на людей дивляться їхні батьки. Тому біля нього треба поводитись гідно у всі дні.

Сьогодні повертаються додому білі лелеки. Їхнього прильоту дуже чекають. Адже ці птахи символізують початок нового життя, успіх і відродження.

Іменини

 Федір, Максим, Костянтин, Аркадій, Ілона, Олена.

Що не можна робити в цей день

  • Не дозволяється пиячити.
  • Не варто лихословити, лаятися, сваритися.
  • Триває Великий піст, тому не дозволено їсти м’ясні, молочні продукти, рибу, яйця.
  • Не залишайте відкритими двері чи вікна.

Народні прикмети і традиції на 19 березня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: вранішні приморозки означають, що такою погода буде ще цілий місяць;
  • на річках тоне лід — чекайте на неврожайний рік;
  • морозний день до швидкої весни та сухого літа;
  • чути стукіт дятла до затяжних холодів.

 

 

 

Джерело

Новости Украины