Байден відповів, чи можливе зараз надання Україні винищувачів F-16, і назвав головні пріоритети у військовій допомозі

Президент США Джо Байден заявив, що винищувачі F-16 Україні передавати поки не будуть, тому що «зараз вони не потрібні» українцям. Він не став виключати відправлення літаків у майбутньому, але зазначив, що на цьому етапі війни пріоритетною є інша допомога.

Відео дня

Тему винищувачів для Сил оборони американський лідер порушив під час інтерв’ю ABC News, присвяченому роковинам повномасштабного вторгнення Росії. «Ви не думаєте, що їм зараз потрібні F-16?» – запитав журналіст у президента країни. «Ні, зараз їм не потрібні F-16«, – відповів Байден.

Глава Сполучених Штатів виключив передачу передових американських винищувачів «на цей момент», а на запитання, чи це означає «ніколи», відповів обтічно. Він заявив, що немає жодного способу точно дізнатися, що буде потрібне українській обороні в майбутньому.

«Немає підстав, на яких, на думку наших військових зараз, можна було надати F-16», – стверджує Байден.

При цьому він підкреслив, що підтримка Америки «не похитнеться» і продовжуватиметься «стільки, скільки потрібно» для перемоги над РФ.

«Послухайте, ми відправляємо їм те, що, на думку наших досвідчених військових, необхідно зараз. Їм потрібні танки, їм потрібна артилерія, їм потрібна протиповітряна оборона, а також ще одна HIMARS«, – пояснив президент Сполучених Штатів.

Нагадаємо: у січні Байден також говорив, що F-16 в Україну відправляти поки не будуть, хоча президент Володимир Зеленський та офіційні особи США, включно з держсекретарем Ентоні Блінкеном, заявляли, що питання все ще на стадії відкритої дискусії.

Як повідомляв OBOZREVATEL:

– Нещодавно прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна готова навчати українських пілотів управляти винищувачами F-16, але ухвалення такого рішення залежатиме від домовленостей із союзниками.

– Заступник міністра національної оборони Польщі Войцех Скуркевич пояснював, що Варшава може надати F-16 або МіГ-29 лише в межах НАТО чи більш вузької коаліції.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины