«Треба максимально активно готувати Україну для членства в ЄС»: Зеленський розповів про співпрацю з Заходом у 2023 році

Президент Володимир Зеленський заявив, що цього року співпраця України з європейськими інституціями буде ще більш змістовнішою, ніж минулого року. Він наголосив, що треба максимально активно готувати Україну для членства в Європейського Союзу.

Відео дня

Про це глава держави повідомив під час відеозвернення. Він зазначив, що сьогодні у Львові пройшло засідання Конгресу місцевих та регіональних влад України, в якому брали участь керівники органів влади, а також представники місцевих громад зі усіх регіонів.

Головні питання, які було обговорено, це – безпека, енергетика, соціальний захист, фінансові питання та антикорупція.

«Все, що потрібно для більшої міцності наших інституцій і для більшої безпеки наших людей – в усіх сенсах слова «безпека», – уточнив Зеленський.

Він додав, що сьогодні було домовлено, що вже в березні Кабінет міністрів підготує рішення, які потрібні нашим громадам для бюджетної стійкості. Відповідні зміни до закону про державний бюджет України будуть запропоновані Верховній Раді.

Сьогодні ж Уряд на своєму засіданні затвердив Державну антикорупційну програму, яка дасть державі більше прозорості, а суспільству – більше можливостей для взаємодії з державою.

Водночас, у Львові продовжує роботу й конференція United for Justice, що стартувала вчора. Сьогодні в межах заходу відбулося кілька панельних дискусій, зокрема про розслідування, покарання окупантів за знущання з людей, за зґвалтування та інші насильницькі злочини, скоєні на тимчасово окупованих територій.

«Світ уже допомагає нам із цими розслідуваннями. Але, звичайно, треба зробити ще дуже-дуже багато. Не лише щоб встановити всіх злочинців, не лише щоб покарати їх, а й щоб допомогти людям, які зазнали знущань, подолати цей удар і повернутися до нормального життя», – зазначив глава держави.

У відповідній частині конференції сьогодні взяли участь: перша леді Олена Зеленська, Президентка Європарламенту Роберта Мецола, перша леді Латвії Андра Левіте, спецпредставниця Генерального секретаря ООН та урядовці.

«Провів і переговори з Президенткою Європейського парламенту. Очевидно, що цього року наша співпраця з європейськими інституціями буде навіть ще змістовнішою, ніж минулого року. Завдання – максимально активно готувати все для членства нашої держави у Євросоюзі, збільшувати постачання зброї для України, посилювати санкції проти Росії. І я дякую пані Роберті Мецолі, усім нашим друзям в Європі, хто допомагає Україні на шляху інтеграції», – зазначив Зеленський.

Він також подякував всім, хто допомагає зміцнювати безпеку України й посилювати наших воїнів, а також кожному й кожній, хто воює за Україну. Окремо він відзначив бійців, які захищають Бахмут. Зокрема, воїнів 56-ї окремої мотопіхотної бригади, 67-ї та 93-ї окремих механізованих бригад та 77-ї окремої аеромобільної бригади.

«Дякую вам, хлопці! Слава всім українським героям!» – резюмував президент.

Нагадаємо, раніше Зеленський заявив, що Україна може розпочати переговори про членство в ЄС уже цього року. За його оцінками, наша держава вже виконала 72% завдань від ЄС, тож перепон для негайного початку переговорів про вступ керівництво держави не бачить.

Як повідомляв OBOZREVATEL, у Євросоюзі, вступ до якого в середньому займає близько 7 років, вважають, що Україна не зможе стати членом ЄС доти, доки на українській землі триває війна та перебувають російські війська. Українські урядовці ж вважають, що війна не мусить поставити на паузу європейську інтеграцію України, запевняючи, що «динаміка війни не буде вирішальним фактором».

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины