Сі Цзіньпін планує провести переговори із Зеленським після візиту до Путіна в Москву – WSJ

Голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін наступного тижня планує відвідати столицю країни-агресора Росії, де проведе переговори з диктатором Володимиром Путіним. Після цього китайський лідер має намір поговорити з президентом України Володимиром Зеленським.

Відео дня

Примітно, що якщо розмова Сі та Зеленського відбудеться, це буде перший офіційний контакт країн на найвищому рівні з початку повномасштабної війни. Про це повідомляє видання The Wall Street Journal.

За попередніми даними, переговори українського та китайського лідерів відбудуться в онлайн-режимі. Анонімні джерела видання зазначають, що майбутній діалог відображає прагнення Пекіна відігравати активнішу роль у посередництві у припиненні війни в Україні.

Крім того, Сі розглядає можливість відвідування інших європейських країн у межах своєї поїздки до Росії, хоча, за словами джерел, його остаточний маршрут ще не підтверджено. За інформацією західних ЗМІ, візит Сі Цзіньпіна до Москви може відбутися вже наступного тижня.

Варто зазначити, що закордонна поїздка стане першою для Сі після того, як він отримав безпрецедентний третій термін на посту глави держави. Аналітики вважають, що політик прагне зміцнити свій статус світового державного діяча і впоратися з конкуренцією зі США та їхніми союзниками.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що має намір зустрітися з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. Лідер України переконаний, що ця зустріч буде на користь обох держав.

Після цього офіційна представниця міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін заявила, що Пекін завжди підтримував зв’язок із усіма сторонами війни РФ проти України. Водночас, коментуючи можливу зустріч президента України Володимира Зеленського з лідером КНР Сі Цзіньпіном, у МЗС заявили, що «позиція Пекіна є послідовною і дуже зрозумілою».

Раніше повідомлялося, що в Китаї оприлюднили свій «мирний план» щодо закінчення війни, яку рік тому країна-агресор Росія розпочала проти України. У ньому міститься 12 пунктів.

Як повідомляв OBOZREVATEL, у США закликали Китай добре подумати перед тим, як зробити вибір на користь підтримки країни-агресора Росії. За словами координатора Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій США Джона Кірбі, від цього вибору залежатиме, зокрема, міжнародна репутація Китаю.

До речі, міністерство природних ресурсів Китаю опублікувало нову версію карти світу, зокрема пропонує повернутися до використання китайських назв восьми міст та територій, окупованих Російською імперією наприкінці XIX – на початку XX століття.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины