Це добре, що Китай почав говорити про Україну: Зеленський висловив намір провести переговори з Сі Цзіньпіном. Відео

Президент Володимир Зеленський позитивно оцінив наміри Китаю запропонувати мирний план для України. Водночас він зазначив, що робити певні висновки можна буде лише тоді, коли стануть відомими конкретні пропозиції КНР.

Відео дня

Про це Зеленський заявив на брифінгу за підсумками зустрічі з прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом, передає кореспондент OBOZREVATEL. Зокрема, президент назвав гарною ознакою сигнали з боку Пекіна (щоб подивитися відео, доскрольте новину до кінця).

«Для нас важливо, щоб усі держави бажано були на нашій стороні – на стороні справедливості. Але тим не менш те, що Китай про це вже говорить, – це вже якісь перші кроки. Це дуже непогано. Робитимемо якісь висновки після того, як побачимо конкретику», – сказав Зеленський.

Крім того, глава держави зазначив, що зустрічі з офіційними особами Китаю на дипломатичному рівні – в інтересах України.

«Ми на рівні дипломатів сигнал цей Китаю передали. Ми хотіли б зустрітися з Китаєм. Це в інтересах сьогодні України. Чим більше країн світу буде залучено до української Формули миру, чим більше країн, великих впливових країн, будуть думати над тим, як закінчити війну в Україні з повагою до нашого суверенітету, зі справедливим миром, тим швидше це (мир. – Ред.) буде», – сказав Зеленський.

Як повідомляв OBOZREVATEL, заступник глави МЗС України розповів, що діалог України та Китаю залишається дуже складним, але Київ намагається налагодити стосунки. Це стосується, зокрема, позиції Пекіна щодо війни в Україні.

У свою чергу глава МЗС України Дмитро Кулеба на Мюнхенській конференції з безпеки заявив, що КНР може зіграти роль у стримуванні російської агресії. 19 лютого Кулеба провів зустріч із топдипломатом Китаю Ван І. За словами глави МЗС, Пекін передав основні положення свого «мирного плану», у МЗС обіцяють вивчити їх.

Як пише Bloomberg, «мирний план» від Китаю може містити заклик до припинення вогню та військової підтримки України, яка захищається від агресії РФ.

А держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що КНР розглядає можливість надання Росії летального озброєння. Вашингтон також попередив Китай про можливі наслідки.

Із закликами до Пекіна утриматися від допомоги агресору виступили також у Німеччині. Глава МЗС країни Анналена Бербок наголосила, що Китай як член Ради безпеки ООН несе відповідальність за мир у всьому світі й не може підтримувати Кремль, який цинічно порушує міжнародне право.

А президент України Володимир Зеленський заявив, що світові може загрожувати Третя світова, якщо КНР вирішить допомогти Кремлю. Він сподівається, що Пекін збереже прагматичну позицію.

За даними The Wall Street Journal, глава Китаю Сі Цзіньпін найближчими місяцями планує поїздку до Росії, щоб дати поштовх мирним переговорам і покласти край війні в Україні. За словами джерел, Пекін має намір змінити ситуацію з ростом недовіри до нього з боку Заходу, а також стурбований тим, що РФ, його головний партнер у конкуренції зі США, може бути значно ослаблена через війну проти України.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины