Ми не втомимося підтримувати Україну, вільні люди ніколи не житимуть у неволі: Байден у Польщі анонсував посилення допомоги

Президент США Джо Байден у Польщі підтвердив, що Захід «стоятиме за демократію» і продовжуватиме підтримку України. Він анонсував запровадження нових санкцій проти агресора.

Відео дня

Байден зазначив, що президенту РФ Володимиру Путіну не вдалося здобути «легку перемогу», як той сподівався. «Очікувалося падіння Києва, але я щойно повернувся з Києва – він міцно стоїть через рік війни та стоятиме«, – сказав американський глава. Трансляцію його виступу вело багато світових ЗМІ (щоб подивитися відео, доскрольте сторінку до кінця).

Політик наголосив, що всі демократії відповіли Путіну на його агресію в Україні – «ми відповіли й були сильними та об’єднаними». Президента України Володимира Зеленського він назвав «стальною людиною», а ось кремлівський диктатор – «ослаб».

Американський глава підкреслив, що Росія отримала розбиту армію та спалені танки, посилене НАТО й ще більше країн-членів Альянсу біля своїх кордонів.

Через рік війни «вже немає жодних сумнівів у нашій єдності, ми не втомимося і завжди підтримуватимемо Україну«.

«Вільні люди ніколи не погодяться жити у темряві та несвободі«, – сказав Байден. Він додав, що жорстокість ніколи не придушить вільних, російський диктатор не зможе відновити імперію і не змусить людей її любити.

Він наголосив, що Путін може вирішити завершити війну, і тоді бойові дії припиняться. Але якщо Україна перестане боротися, вона перестане існувати як незалежна держава.

Байден сказав, що Захід не має наміру нападати на російський народ, але потрібно забезпечити всі можливості Україні захищати себе.

«Я хочу звернутися до російського народу: США та європейські країни не хочуть знищити Росію. Ми не плануємо нападати на Росію, захоплювати Росію, як Путін сказав сьогодні. Ми хочемо жити в мирі. Ми не ваші вороги. Ця війна не викликана необхідністю, це трагедія. Цю війну обрав Путін. Вона почалася за його бажанням. Він може закінчити цю війну будь-якої миті, йому достатньо сказати одне слово», – зазначив лідер Сполучених Штатів.

США об’єдналися із союзниками та партнерами, створили коаліцію проти російської агресії. І важливе навіть не те, проти чого вона, а те, за що вона. «Я вважаю, що зараз є переломний момент в історії, який визначить майбутнє на десятиліття… Потрібно захистити принципи, які є вічними», – наголосив президент Сполучених Штатів. Таким принципом він назвав волю.

Політик запевнив, що підтримка Києву «не припиниться ні на мить», а РФ ніколи не переможе Україну. Цього тижня (до 26 лютого) Штати оголосять нові санкції проти держави-агресора. Він не уточнив, якого характеру будуть економічні обмеження, але сказав: «Ми робимо все можливе, щоб Росія заплатила високу ціну за свої злочини».

Байден додав, що Україна готується до контрнаступу, й пообіцяв подальшу допомогу від союзників. «Нехай Бог благословить українських воїнів, які захищають свою свободу», – заявив він.

Прикметно: у своїй промові американський президент нагадав, що НАТО дотримуватиметься принципу статті 5 (напад на одного – це напад на всіх) і «захищатиме кожен метр землі». Байден оголосив, що наступного року США проведуть саміт з усіма членами НАТО з нагоди 75-ї річниці Альянсу.

Також він зазначив, що російські військові та найманці скоїли в Україні чимало воєнних злочинів, від яких «ніхто не повинен відвертати очі».

Наприкінці виступу до Байдена підійшли діти, зокрема й біженці з України, з якими той почав обійматися.

Перед прибуттям до Польщі Байден несподівано відвідав 20 лютого Київ. У столиці України президент США пообіцяв зберігати підтримку України на тлі ознак, що РФ не хоче відмовлятися від намагань силою підкорити українців і кидає нові сили у спроби наступу.

Також під час переговорів, які відбулися в Києві, Зеленський та Байден обговорили безліч тем щодо підтримки України у війні проти держави-терориста Росії. Зокрема, політики говорили про майбутні місяці на фронті, головні потреби України та формулу миру.

Водночас західні аналітики припускають, що візит Байдена може означати надання Україні нової, небаченої раніше допомоги.

За кілька годин після того, як стало відомо про приїзд Байдена до Києва, на історичний візит відреагував експрезидент РФ, заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв. Російський чиновник, який регулярно злословить і погрожує ядерними ударами Заходу, несподівано визнав, що західні країни справді надають потужну підтримку Україні.

А на російському пропагандистському телебаченні почалася істерія, що межує з розгубленістю. Пропагандистка Ольга Скабєєва під час свого шоу запитала, що заважало «грохнути Байдена».

Як повідомляв OBOZREVATEL, громадяни держави-терориста Росії продовжують битися в істериці через візит Байдена в Україну. Росіяни, які розв’язали повномасштабну війну проти нашої країни, назвали приїзд американського лідера до Києва «демонстративним» приниженням РФ.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины