Банк Англії рекордно підвищив ключову ставку для боротьби з інфляцією


Банк Англії рекордно підвищив ключову ставку для боротьби з інфляцією

Фото: depositphotos.com

Банк Англії у четвер, 3 листопада, підвищив основну ставку на 0,75 в.п. – до 3%, йдеться у повідомленні регулятора. Це рекордне підвищення за останні 30 років, зазначає Financial Times.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

Водночас більшість членів монетарного комітету Банку Англії дотримуються думки, що потрібно буде ще одне підвищення відсоткової ставки з метою повернення інфляції до цільового показника.

За прогнозами експертів Банку Англії, до кінця 2022 року інфляція прискориться до максимального за останні 40 років рівня – 11%.

Цільовий показник інфляції в Великій Британії встановлено на рівні 2%. На повернення до нього потрібно буде два роки, прогнозують в банку.

Банк Англії вважає, що Велика Британія увійшла в рецесію у третьому кварталі, і не виключає, що вона буде дуже довгою – аж до середини 2024 року. Банк побоюється, що ВВП скорочуватиметься ще півтора року через високі ціни на енергоносії та жорстку фінансову політику, яка неминуче впливатиме на витрати.

Очікується зростання безробіття: до кінця 2025 року її показник може досягнути майже 6,5% у порівнянні з нинішніми 3,5%.

  • Раніше про підвищення відсоткової ставки заявила й ФРС США, яка збільшила її на 0,75 в.п. – до 3,75-4%. Федрезерв не відмовлятиметься від курсу на більш жорстку грошово-кредитну політику, але подальші підвищення очікуються менш агресивними. Він також скорочуватиме запаси казначейських паперів, боргових зобов’язань та цінних паперів.
  • В Україні облікова ставка встановлена на рівні 25%, Національний банк не збирається її зменшувати раніше 2024 року.

Джерело

Новости Украины