«Це про те, що я сам пережив». Історія новокаховського журналіста та поета Олександра Гунька

За інформацією: Суспільне Херсон.

Російські військові патрулюють територію біля Каховської ГЕС, 2022 рік. Фото: AP

"На Берислав вони не могли три дні йти, бо там у Шиловій Балці наші десантники ще тримали оборону, і в районі сіл Козацьке і Веселе тривали бої. Потім наші відступили, і вони пішли далі на Берислав і в напрямок Кривого Рога", — розповідає Гунько.

Він не припиняв працювати, про все, що відбувалось навколо, писав на сайті очолюваного ним інтернет-видання "Нова Каховка. City".

"В перші дні з'являлися такі трагічні звістки, що на Каховській ГЕС розстріляли родину, яка їхала на машині з Козацького в Нову Каховку. Там були дідусь, бабуся і двоє маленьких онуків. Потім було повідомлення, що під Таврійськом також розстріляли легковик із цивільними Також розповідали, що якийсь чоловік їхав із дачі в місто, він був у камуфляжних штанах, їхав на велосипеді, і його автоматною чергою теж розстріляли. Отакі були перші дні, перші повідомлення", — згадує журналіст.

Олександр говорить, намагався писати про все відверто. Знайомі попереджали, що якщо так триватиме і надалі, за ним можуть прийти. Але журналіст був переконаний, що на своїй землі не має нікого боятись.

"Звісно, ми всі думали, що війна буде недовгою. Всі сподівалися, що ось у наступному місяці нас звільнять. І так проходив місяць за місяцем. І кінець кінцем нам довелося виїжджати, тому що видно було, що війна затягується і невідомо, коли вона закінчиться", — говорить Гунько.

Жителі Нової Каховки вийшли на мирний мітинг проти російської окупації, березень 2022 року. Фото: facebook.com/tsyhipa

Про Нову Каховку в окупації

В Нову Каховку 25 лютого заїхало кілька БТРів, КамАЗ, із солдатами й військовий джип. В цей час Олександр Гунько стояв у черзі до аптеки, яка знаходиться на Дніпровському проспекті біля міської ради, тому за всім спостерігав особисто. Говорить навіть відзняв кілька фото.

"Російські окупанти під'їхали до мерії, зайшли кілька осіб — солдатів і, видно було, що два офіцери. І, поки я стояв у черзі — десь із годину-півтори може, вони там перебували. Потім вони вийшли й поїхали. А вже 26-го привезли свого керівника міста — гауляйтера Володимира Леонтьєва. Він сам із Нової Каховки, працював колись на заводі "Чумак" — виробнику кетчупів відомих, потім працював на заводі залізобетонних виробів, який заснував колишній нардеп Іван Вінник", — розповів журналіст.

За його словами, міський голова Володимир Коваленко змушений був піти з міської ради, зі свого кабінету. Він зі своїми заступниками розташувалися в адмінбудівлі житлово-комунального підприємства "Екосервіс".

"Він, по суті, керував тільки комунальниками, а гауляйтер, можна сказати, керував містом", — говорить Гунько.

У місті перші дні, згадує Олександр, почали закриватися магазини, аптеки. Ліки зникали дуже швидко, і це стало великою проблемою. Були проблеми з завозом хліба та інших продуктів.

Жителі Нової Каховки на мирному мітингу проти окупації РФ, березень 2022 року. Фото: видання Нова Каховка.City

Настрої людей

Жителі Нової Каховки у своїй більшості виявились проукраїнськи налаштованими, розповів журналіст. Вони були обурені діями Росії.

"Пам'ятаю, на вулиці я побачив двох пенсіонерок, які між собою розмовляли. І одна з них говорить: "Кажуть, що вони визволителі. А від чого вони нас визволяють — від пенсій? Від зарплат?" З таким обуренням вона говорила. Якось зустрів свого знайомого — він самодіяльний поет. Він усе життя розмовляв російською мовою, бо його батьки були з Росії, приїхали на будівництво Каховської ГЕС. І перше, що він мені сказав: "Тільки зараз починаю вчити українську мову". І таких прикладів було багато", — згадує Олександр.

6 березня у Новій Каховці відбувся великий антиросійський мітинг. Люди пройшли по вулиці Першотравневій, від "Сокола" до Дніпровського проспекту, розповів журналіст. Дійшли до міської ради й там провели великий мітинг.

"Було кілька тисяч — напевно п'ять, а може й більше. Ми з дочкою це знімали і потім репортажі друкували. Кінець кінцем мітинг розігнали сльозогінним газом, стріляли з травматичної зброї, були кілька людей поранені. Але Нова Каховка показала, що вона проти непроханих гостей, проти загарбників, і що люди хочуть жити в Україні", — говорить Гунько.

За його словами, мітинг збирались провести ще раз, навіть оголосили збір біля кінотеатру "Юність", але російські окупанти пригнали туди БТРи з військовими. Аби убезпечити людей від можливої бійні, каже журналіст, мітинг скасували.

Новости Украины