Через відключення електроенергії кропивничан частіше визволяють з ліфтів

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Суспільне Кропивницький

У понад двічі більше викликів про порятунок з ліфту надійшло до ліфтової компанії Кропивницького у жовтні і листопаді ніж у вересні. Це пов’язано з відключенням електроенергії через обстріли російськими військовими об’єктів енергетичної інфраструктури. Графіки відключень є, однак люди думають, що встигнуть проїхати за декілька хвилин до відключення, розповів директор ліфтової компанії Андрій Слинченко. Суспільне бачило, як визволяють людей з підйомників.

За даними Андрія Слинченка, з 22 жовтня по 7 листопада було 229 викликів, пов’язаних з відключенням електроживлення. У вересні, сказав, через несправність і відсутність живлення мали 110 викликів: "У нас на обслуговуванні у Кропивницькому перебувають 673 ліфтів. На підприємстві працюють 50 людей, 40 з яких – це електромеханіки".

Саме електромеханіки допомагають людям, які застрягли у ліфті. Дверний механізм, за відсутності живлення, відкривають вручну, розповіла електромеханік Христина Апаракіна.

Кропивничанина Олександра Чернишова визволили з ліфта. Застряг, з його слів, не вперше, але вперше саме через відключення електроенергії: "На сьомому поверсі живу п’ять років. Бувало ламався, застрягав. Через знеструмлення вперше. В темряві, звичайно, неприємно. Чекав хвилин 10-15".

За інформацією директора ліфтової компанії, найчастіше виклики надходять з багатоповерхівок на вулицях Попова і Жадова, де ліфтів найбільше. Та опорний пункт, де працюють електромеханіки, є у кожному мікрорайоні міста. У кожному підйомнику є два номери – аварійної і ліфтерської. Пасажир, який застрягає у ліфті, має подзвонити на один з них: "Чуємо багато критики, але неможливо звільнити пасажирів одразу з усіх ліфтів. Адже відключають, наприклад, у різних будинках, п’ять чи сім під’їздів. Людям потрібно розуміти, що діють графіки відключень, ліфтом у відповідні проміжки користуватись не треба, а не намагатись встигнути за останні хвилини до відключення електроенергії".

За словами Андрія Слинченка, зазвичай, на те, щоб визволити людину з ліфта, витрачають 10-20 хвилин.

Кропивничанин Володимир користується ліфтом у дев’ятиповерхівці, де живе, впродовж 34 років. Жодного разу у підйомнику не застрягав. Розповів, що відколи почали відключати електроенергію, користується графіком: "Знаємо про це і намагаємось або проїхати на ліфті до того, або ж йти пішки".

Що відомо

Про відключення електрики щодня інформує "Укренерго". На сайті "Кіровоградобленерего" є графіки планових відключень. Про аварійні попередити жителів не можуть, пояснила речниця підприємства Олена Данильченко.

Новости Украины