«Чоловік в окупації, бо не вистачило грошей, щоб виїхати». Історія переселенців у Чернівцях

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Світлана Бельтюкова з сім’єю. Фото: Суспільне Чернівці

Світлана Бельтюкова з Нової Каховки після чотирьох місяців в окупації разом з двома дітьми та мамою виїхала у Чернівці та поселилась у синагозі. Щоб виїхати з окупованої території, спершу шукали перевізника. Коли знайшли — не вистачило грошей за дорогу чоловікові Світлани, він залишився на підконтрольній російським військам території. Суспільне розповідає історію вимушених переселенців та їхнє життя у Чернівцях.

Світлана з сім'єю приїхали у Чернівці 23 червня. Аби виїхати з окупованої території, заплатили по 4 тисячі гривень за людину, втім здебільшого перевізники просили за дорогу приблизно 10 тисяч гривень. Аби виїхати разом з чоловіком не вистачило грошей.

"Знайти перевізника було важко, бо багато хотіли просто заробити й нікуди не вивозити людей. Знайшли чесного й порядного чоловіка, який довіз за мінімальну ціну. Інші ж брали від 200 доларів до 12 тисяч гривень. Ми нашкрябали грошей, щоб першочергово виїхала я з дітьми та мама. З чоловіком зідзвонюємось дуже рідко, бо доступ до інтернету блокують", — каже Світлана.

Мама Світлани з онукою. Фото: Суспільне Чернівці

Російські військові зайшли в Нову Каховку в перший день повномасштабного вторгнення. Сім'я Бельтюкових майже два тижні перебувала в підвалі. Місто обстрілювали "Градами" та ракетами.

Коли сім'я приїхала в Чернівці, не знали, де поселитись. На Соборній площі, куди прийшли поїсти, їм дали номер гарячої лінії. Їх поселили в синагогу, там вони живуть вчотирьох в одній кімнаті.

Кімната в синагозі. Фото: Суспільне Чернівці

"Ми подзвонили за номером й нам сказали, що нам пощастило — 5 хвилин тому з'явилась інформація, що є куди заселитись в синагозі", — каже Світлана.

За словами директора синагоги Михайла Крайса, від початку повномасштабного вторгнення у них зупинялось кілька тисяч переселенців. Наразі проживають приблизно 30 людей.

Світлана не знає, чи повертатиметься додому, оскільки у місті багато знищеного, а у деяких будинках живуть російські військові.

Новости Украины