«Чому у сусіда є світло»: енергетики пояснили, чому у Харкові бувають збої у графіках

Енергетики проводять аварійно-відновлювальні роботи, проте є нові пошкодження.

Жителів регіону просять із розумінням ставитися до праці енергетиків.

Через нові обстріли росіян в енергомережі виникають нові пошкодження. Аби провести аварійно-відновлювальні роботи, енергетики відключають певні електролінії. В одному районі частина абонентів може бути без електрики, тоді як інша — вже з електропостачанням. Як пояснили у компанії «Харківобленерго», будинки підключені до різних електроліній, подавати електрику одночасно неможливо. Крім того, через постійні відключення із ладу виходить електрообладнання: воно розраховане на безперебійну роботу.

«Якщо у вас немає світла, а у вашого сусіда є, це не означає, що про вас «забули». Це означає, що ви з сусідом підключені до різних ліній, і на даний час немає можливості забезпечити одночасну подачу електроенергії у ваші будинки. Окрім того, ви маєте знати, що принцип роботи електрообладнання — це безперебійний режим. Воно не розраховане на дуже часті вимкнення-увімкнення та може просто не витримувати. Як результат — ще масштабніші аварії та більш тривалі знеструмлення. Тому, на жаль, є випадки, коли в одному і тому ж районі частину абонентів вимикають на більш тривалий час», — розповіли у «Харківобленерго».

Наразі у Харківській області застосовують графік погодинних відключень електроенергії. Через додаткові обмеження щодо споживання електрики від «Укренерго» графік подекуди не витримується, є перевищення по годинах відключення.

«На жаль, пошкодження електричних мереж внаслідок бойових дій та додаткові обмеження на постачання електроенергії до Харківського регіону, які застосовує НЕК «Укренерго», змушують здійснювати відключення споживачів Харкова та області в обсягах, що перевищують погодинні графіки, — пояснили у «Харківобленерго». —  Просимо вас з повагою та розумінням ставитися до праці енергетиків та не сумніватися: про вас не забули, і прямо зараз іде кропітка робота тисяч людей щодо заживлення кожного домоволодіння. Вірте нам, і ми вас не підведемо!».

Як писав UA-NEWS.in.ua, росіяни майже щодня обстрілюють Харків. Після двох масованих ударів по об’єктах енергетики Харківщини наприкінці березня та у квітні в енергосистемі фіксують дефіцит електроенергії. У регіоні введений графік погодинних відключень, проте можуть бути відхилення від графіка.

Джерело

Новости Украины