Деморалізація цивільних та імітація успіхів: у Силах оборони розповіли про дії РФ на півдні

За інформацією: Суспільне Херсон.

Українські військові сидять на БТРі у Запорізькій області 24 січня 2023 р. Фото: Associated Press

Російські збройні формування ведуть обстріли українських територій, намагаючись залякати цивільне населення, а також зімітувати успіхи на фронті для російської аудиторії.

Про це в ефір телемарафону на Суспільному розповів начальник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Євген Єрін.

"Обстріли в основному здійснювали (росіяни — ред.) з артилерійських систем та РСЗВ. Обстрілюють регулярно, вплив йде постійно. І, як завжди, це "фірмовий почерк" окупантів — їхньою мішенню стали, як правило, цивільні об’єкти, житлові приміщення та об’єкти інфраструктури", — повідомив військовий.

За його словами, у такий спосіб російські збройні формування намагаються деморалізувати цивільних українців.

"Мета в них одна — не можуть перемогти силою, пробують залякати населення, яке перебуває як на підконтрольній нам території, так і на тимчасово окупованих територіях. Також це спроба створити ілюзорну картинку для їхньої пропаганди і показати певні успіхи на фронті, начебто здобувають якихось успіхів", — пояснив Єрін.

Окрім обстрілів, росіяни час від часу здійснюють певні спроби атак та штурму українських позицій невеликими групами в спробі покращити своє тактичне положення.

"Ці спроби відбиваються, і успіху ворог не має. Але таким чином він постійно тримає в напрузі Сили оборони і наших захисників. І не дає можливості перекинути додаткові сили на інші напрямки", — наголосив військовий.

Євген Єрін додав, що росіяни також підтягнули певні резерви на Запорізькому напрямку, створивши неповноцінне угруповання для атаки. Водночас такі формування можуть створювати загрозу на окремих напрямках, що сковує українські сили і не дає можливості для їхнього повноцінного розосередження та перекидання на інші загрозливі напрямки.

За його словами, у Запорізькій області проти українських військ переважно діють регулярні російські підрозділи.

"На Запорізькому напрямку в основному штатні підрозділи РФ, їхніх Збройних сил. Приватних військових компаній у нас поки що не спостерігається. В складі цих військових частин як професійні військові, так і мобілізований особовий склад. Тут представлена основна палітра сухопутних військ ЗС РФ", — пояснив Єрін.

При цьому формування ударних підрозділів на Херсонщині військовий вважає поки що малоймовірним.

"Принаймні, воно не спостерігається засобами нашої розвідки. Але ворог постійно здійснює переміщення своїх підрозділів. Також вогневих засобів ураження, з яких він — з різною інтенсивністю — але продовжує завдавати ударів по населених пунктах Херсонщини", — підсумував Євген Єрін.

Новости Украины