День Незалежності з українським кіно: історія снайпера, війна очима маріупольців та «документалка» про порятунок тварин

День Незалежності з українським кіно: історія снайпера, війна очима маріупольців та «документалка» про порятунок тварин

Фото: Художник Мітя Фєнєчкін

У День Незалежності в кінотеатрах стартує показ українського художнього фільму «Снайпер. Білий Ворон», а на різних платформах у мережі відбудуться презентації чотирьох документальних стрічок про війну, які вже встигли відзняти після 24 лютого.

«Снайпер. Білий Ворон»

Воєнний екшн виходить у національний прокат 24 серпня. Події у стрічці відбуваються 2013 року. Пацифіст-дивак Микола Вороненко (Павло Алдошин) проводить екологічний експеримент. Разом зі своєю вагітною дружиною Настею (Марина Кошкіна) він живе у власноруч виритій норі на нещодавно придбаній землі під Горлівкою. Подружжя відмовляється від шкідливих благ цивілізації, прагнучи довести людству, що жити у гармонії з природою у XXI столітті можливо. Попри побутові труднощі сім’я диваків відчуває себе щасливою й вірить у цінність та успішність свого експерименту.

Наївний світ Миколи руйнується з початком війни на Донбасі. Бойовики вбивають вагітну дружину і вщент спалюють його нору. Тож він приймає доленосне рішення й вступає до добробату у лави снайперів. З дивака-математика насміхаються, але згодом завдяки своїй впертості він доводить, що з ним таки варто рахуватися.

Зйомки проходили протягом 2020 року.

— З 2014 року я був у пошуках воєнної історії про добровольця, який став на захист України у боротьбі з російськими загарбниками. З роками війна на Донбасі перетворилась у снайперську — адже саме снайпери завдавали найбільших втрат з обох сторін  і тим самим змінювали хід битви, — говорить співавтор сценарію та режисер-постановник фільму Мар’ян Бушан. — Я почав досліджувати снайпінг та шукати правдиві історії про наших бійців і врешті-решт натрапив на історію Миколи Вороніна — екопоселенця із Горлівки, що на Донеччині, який став снайпером. Спочатку я запропонував Миколі зняти фільм, заснований на його історії: ми багато разів бачилися, він читав сценарій, додавав коментарі. Та згодом я вирішив відмовитися від «фільму-біографії» і зробити жанрове кіно. Так у сценарії поступово з’являлися події, яких не було в реальності, але які могли б існувати в реаліях війни на Донбасі.

День Незалежності з українським кіно: історія снайпера, війна очима маріупольців та «документалка» про порятунок тварин

Цикл документальних фільмів «А потім прийшли «братья»

До цього циклу увійшли чотири документальні стрічки «Маріуполь. Невтрачена надія», «Дев’ять життів», «Вокзал надії» і «Втрачений дім», які були зняті після 24 лютого. Презентація фільмів з 22 серпня відбудеться на різних платформах в мережі, а потім їх покажуть в ефірі національного телемарафону «Єдині новини».

«Маріуполь. Невтрачена надія» покаже російсько-українську війну очима українців, які прожили перший місяць вторгнення у Маріуполі. Фільм побудовано на щоденниках маріупольської журналістки Надії Сухорукової, яка занотувала все, що бачила навколо себе у цей час.

П’ять маріупольців розказують свій досвід життя всередині війни.

— У нас немає закадрового голосу, постановочних кадрів, немає наративу. Це фільм-правда про життя мирних містян. Вони розказують просто і без страху, що бачили, як відчували, що з ними відбувалося, — розповідає режисер фільму Максим Литвинов. — Ми свідомо не ставили страшні кадри, хоча вони у нас були, бо не хотіли емоційного нагнітання. Головна героїня Надя — пересічна мирна людина, яка нікого не ненавиділа, і фільм відображає цю інтонацію.

«Дев’ять життів» — це історії українців, які, ризикуючи власним життя, рятували домашніх тварин із зруйнованих квартир та зони бойових дій.  

«Вокзал надії» (Berlin. HopeBahnhof) розкаже історії українських біженців та європейських волонтерів.

«Втрачений дім» знято навесні 2022 року відразу після звільнення Київської області від російських військ. У Бородянці, Бучі, Ірпені, Макарові, Бабинцях та інших населених пунктах автори зібрали історії людей про їхні втрати, завдані війною. Українці розповідають, як пережили окупацію, як втратили рідних, як планують відбудовувати втрачене.

«Гвардія»

Канал 2+2 у День Незалежності покаже всі серії серіалу «Гвардія». Показ стартує о 17:10. 

Це історія про добровольців, які першими вступили до лав Нацгвардії після подій на Майдані взимку 2014 року. Маючи різне минуле, професії та розбіжності у поглядах, вони об’єднуються у боротьбі проти спільного ворога – Росії, яка розпочала війну на сході України. 

У головних ролях: Олексій Горбунов, Ахтем Сеїтаблаєв, Дмитро Ступка, Вікторія Токманенко, Ганна Топчій, Денис Гранчак, Римма Зюбіна, Вано Янтбелідзе, Дмитро Тубольцев, Богдан Юсипчук, Олексій Тритенко.

День Незалежності з українським кіно: історія снайпера, війна очима маріупольців та «документалка» про порятунок тварин

Джерело

Новости Украины