Діти з Кропивницького, яких госпіталізували на Прикарпатті, приїхали з табором «Благовіст»

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Facebook дитячого табору «Благовіст»

Кропивницькі діти, яких госпіталізували у лікарню в Івано-Франківській області, приїхали з табором "Благовіст". Про це Суспільному розповів вожатий Владислав Петренко. З його слів, на відпочинок діти прибули 12 січня. Наступного дня з симптомами харчового отруєння у лікарню госпіталізували шестеро дітей, згодом ще 14.

На відпочинок у приватну садибу "Скита", що у селищі Ворохта Надвірнянського району, діти з Кропивницького прибули вперше. Напередодні поїздки з дієтологом обговорили дитяче меню та надіслали на погодження у готель, говорить Владислав Петренко. Коли приїхали на відпочинок, тих страв, які затвердили, не було.

"Котлети, бургери, піца — все було дуже жирне. То в них не було картоплі, то ще якісь нюанси, нас звісно це насторожило. Зрозуміло, що інший регіон, інша вода, але наше припущення, що погане самопочуття дітей все таки пов'язане з харчуванням у приватній садибі. Там немає ресторану, а просто домашня кухня-приміщення. Я випадково туди зайшов і побачив, що кухарі готують їжу без відповідного одягу та рукавиць, без стерильних речей".

Зі слів Владислава Петренка, у садибі вимикали світло, в цей час працював генератор. На ніч його не включали.

"Наскільки ми зрозуміли генератор не працював на постійній основі. І тому, коли вночі виключали світло, то усі холодильники не працювали. А там звісно ж зберігалися продукти, які могли зіпсуватися".

Нині табір переїхав з приватної садиби у готель села Яблуниця. Відпочинок дітей не переривали. На Прикарпаття приїхали вдруге. "Загалом табір "Благовіст" організовує туристичні поїздки по Україні понад 5 років. Групи дітей ми збираємо на території Благовіщенського храму у Кропивницькому", — сказав вожатий.

Що говорить директор садиби

Діти могли отруїтися їжею, яку привезли з собою потягом, чи купували у магазині, говорить директор садиби "Скита" Олег Молдавчук.

"Майже добу діти їхали потягом, вони привезли з собою бутерброди, відбивні, котлети, піцу. Зрозуміло у якому стані ця їжа могла бути. Перед заїздом вони мали все викинути, але цього не зробили. Якщо поселенці не дотримуються наших правил, то вони самі несуть відповідальність за своє здоров'я. Також діти неконтрольовано ходили у магазини та купували чіпси, сухарики та вермішель сухого приготування. Це все зафіксовано на відео, яке ми передали у поліцію та лабораторію".

Зі слів Олега Молдавчука, причина ймовірного отруєння також може бути пов'язана з меню, на якому наполягали організатори табору. Адже крім дітей з Кропивницького, у готелі проживали інші поселенці, які на здоров'я не скаржилися.

"Вони хотіли піцу, бургери, але це не є дитячим харчуванням. Звісно, ми пішли на зустріч, хочеться, щоб завжди все було добре. Ми спостерігали, що за 45 дітьми доглядали лише семеро дорослих. Перед споживанням їжі вони не мили руки та бігали взутті. Ми не один рік працюємо з таборами, але такий випадок у нас вперше. Ми усі харчуємося з однієї кухні".

Нині у садибі чекають на результати досліджень Держпродспоживслужби. Зі слів керівника управління Віталія Фіглевського, вони мають бути відомі до кінця цього тижня.

Новости Украины