До Чернівецької області завезли вакцини проти грипу. Які доступні

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Суспільне Чернівці

До Чернівецької області завезли вакцини проти грипу корейського та французького виробників. В аптеках їх можна купити за попереднім записом.

Про це у коментарі Суспільному сказала директорка обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Гопко.

За її словами, в область розподілено три тисячі доз французької вакцини "Vaxigrip" і 750 доз вакцини "GC Flu" корейського виробника. Вакцини ідентичні за своїм складом, оскільки при виробництві враховують прогноз щодо циркуляції тих чи інших штамів вірусу грипу.

"Вакцина доступна у більшості аптек: її можна замовити, в окремих мережах — вона є наявна, можна придбати й щеплюватись. Зараз сприятливий період для щеплення, бо епідемічний рівень в області низький, тобто є час щепитись та отримати імунітет", — каже Гопко.

Першочергово щеплюватимуть медичних працівників, які мають високі ризики інфікуватися.

"Також першочергово вакцинація показана людям з хронічними захворюваннями, оскільки такі люди мають високі ризики не лише інфікуватися, але й важко переносити грип, і з високими ризиками летальності", — каже Гопко.

Аби отримати щеплення, необхідно звернутись до сімейного лікаря. Також вакцинуватись можна одразу в деяких аптеках, де доступна консультація з лікарем.

У коментарі Суспільному завідувачка однієї з мереж аптек у Чернівцях Дарія Мойсюк сказала, що при купівлі вакцини та транспортуванні її кудись, обов'язково потрібно зберігати умови транспортування відповідно до температури.

"Коли купують вакцину, обов’язково ми надаємо таку послугу як холодильник, холодові елементи, для безпечного транспортування. Охочих дуже багато, але ми стараємось всіх забезпечити", — сказала Дарія Мойсюк.

В аптеках вакцини коштують 300-350 гривень.

Що відомо

  • За інформацією МОЗ, вакцину "Ваксігрип Тетра" можна застосовувати для щеплення дітей віком від трьох років, а "Джісі Флю" — від шести місяців.
  • Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня у національному календарю щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян.
  • МОЗ передусім рекомендує щеплення медпрацівникам, учителям, дітям віком до п’яти років, вагітним, літнім людям віком від 60 років, пацієнтам із хронічними захворюваннями та усім, хто працює в місцях скупчення людей.

Новости Украины