«Донецький аеропорт показав, що українці готові боротися»: захисник летовища кропивничанин Вадим Довгорук

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Міністерство оборони України

Вадим Довгорук отримав поранення під час боїв за Донецький аеропорт. У 2015 році виходив з Дебальцевого, втратив руку, його взяли в полон. Через обмороження втратив ступні обох ніг. Для себе ніякої допомоги не просить. Каже, якнайшвидше хоче зібрати гроші на прилади, які допомагають зберегти життя побратимам.

20 січня в Україні вшановують пам'ять захисників Донецького аеропорту.

Оборона Донецького аеропорту тривала 242 дні, з 26 травня 2014 року до 20 січня 2015. 13 січня після обстрілів упала диспетчерська вежа. 45-метрова споруда була стратегічним об'єктом оборони летовища. 20 січня бойовики підірвали другий термінал. Бетонні перекриття і стеля у секціях обвалилися на українських військових. Після падіння вежі та руйнування обох терміналів, українське командування 21 січня вирішило вивести війська з летовища. Однак ще два дні у пожежному депо залишались семеро бійців 90-го батальйону, яких вдалося вивести звідти 23 січня. Бійців, які захищали Донецький аеропорт, назвали "кіборгами". За даними Міністерства оборони, у боях за Донецький аеропорт загинуло понад 200 українських військових. Шестеро з них – з 3-го полку спецпризначення імені Святослава Хороброго.

Вадим Довгорук говорить, під час боїв за Донецький аеропорт йому стало зрозуміло, що українці готові боротися. "Після оборони аеропорту, коли наша частина вийшла звідти, 3 жовтня, зранку, 4 жовтня, з аеропорту, хлопці вирушили на захист інших територій. І зараз вони продовжують нести службу. Ворог прийшов на нашу землю. Не ми ж поїхали до них захоплювати їхні території".

Новости Украины