«Доступні ліки» на Полтавщині: як працює програма та скільки рецептів виписали 2023-го

За інформацією: Суспільне Полтава.

Директор обласного департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак та голова НСЗУ Наталія Гусак. Фото: Суспільне Полтава

"Цього року за програмою "Доступні ліки" на Полтавщині ми вже оплатили 66 мільйонів гривень. За минулий рік, за цілий рік це була сума 76 мільйонів гривень. 89% всіх електронних рецептів, які виписані в селах, не погашаються. Тобто погашається лише 11%. Ми маємо таку картину середню по всій Україні. Людина обирає: чи витратити гроші на автобус, щоб під’їхати у районний центр і взяти, відповідно, ці ліки безоплатно, чи взагалі не брати", — розповіла голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак.

Мережа аптек-учасниць програми "Доступні ліки" на Полтавщині

За словами голови Національної служби здоров’я України Наталії Гусак, на Полтавщині середня відстань від лікарні до найближчої аптеки-учасниці програми "Доступні ліки" становить 7,2 кілометра.

Відстань від лікарні до найближчої аптеки-учасниці програми «Доступні ліки». Графіка: Суспільне Полтава

Жителька Щербанівської громади Світлана Писаренко, яка 20 років має цукровий діабет, отримує інсулін за програмою "Доступні ліки". Однак у її селі та громаді закладів, які є учасниками такої програми, немає. До Полтави, де є такі аптеки, жінці потрібно проїхати до 20 кілометрів.

Світлана Писаренко. Фото: Суспільне Полтава

"Оскільки моє здоров’я погіршилося зараз, цим займається нині чоловік мій. Він їздить, тому що я просто не в стані", — говорить місцева жителька Світлана Писаренко.

Аби вирішити цю проблему, на Полтавщині та в інших регіонах планують впровадити мобільні аптеки, розповів директор обласного департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак.

"Це робота безпосередньо територіальної громади. Домовлятися і вирішувати ці питання ― хто це має робити? Це має робити суб’єкт господарювання, який має ліцензію на фармацевтичну діяльність", — сказав директор департаменту охорони здоров’я Полтавської ОВА Віктор Лисак.

Новости Украины