«ДроваЄ». Понад пів сотні жителів Кіровоградщини замовили дрова онлайн

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Суспільне Кропивницький

Понад пів сотні жителів Кіровоградської області замовили дрова в державному інтернет-магазині "ДроваЄ", який працює з 15 жовтня. Загалом, у регіоні дрова можна купити у 26 лісництвах чотирьох лісових господарств, онлайн – у трьох лісгоспах. Суспільне дізнавалось, скільки коштують дрова різних порід і як їх замовити онлайн.

Про попит на дрова

Якщо порівнювати з 2021 роком, попит на деревину збільшився, сказав заступник начальника обласного управління лісового господарства Олег Середюк. Через обстріли російськими військовими енергетичних підприємств, більше українців переходять на альтернативні види опалення.

Лісівники регіону, за інформацією заступника начальника обллісгоспу, заготовили 138 тисяч кубічних метрів дров, що на 37 тисяч кубометрів більше минулорічної кількості. Реалізували – 141 тисячу кубометрів, що на 27 тисяч кубометрів більше ніж минулоріч: "Щотижня реалізуємо 3,5-4 тисячі кубометрів паливних дров".

Через збільшення попиту на дрова, сказав, збільшили заготівлю.

Заготівля дров у лісгоспі. Суспільне Кропивницький

Про вартість

Ціна на дрова залежить від породи й від того, колоті дрова чи ні.

Наприклад, кубометр однометрових соснових дров коштує 660- 670 гривень, дров м’яких порід – 600-620 гривень. Найдорожчі – дрова твердолистяних порід, їхня вартість – 850-900 гривень за кубометр.

Як купити онлайн

Купити дрова можна в державному інтернет-магазині "ДроваЄ". До нього підключили Голованівський, Оникіївський та Чорноліський лісгоспи, сказав Олег Середюк: "На початок листопада було 53 замовлення. 27 – ще опрацьовуємо. Майже усі замовляють твердолистяні породи дров – дуб, акація, ясен – те, що має високу теплотворну здатність".

Щоб купити дрова в інтернет-магазині, потрібно авторизуватися через електронний цифровий підпис або банк.

Нині вирішують питання з доставкою дров замовникам, бо лісгоспи не мають для цього машин: "Лише Чорноліський лісгосп зараз напрацьовує ці питання. Вивчаємо ринок послуг доставки, шукаємо тих, хто може надавати їх".

За словами заступника начальника обллісгоспу, інтернет-замовлення на дрова виконують протягом двох тижнів.

Кропивничанка Зоя Лебідь налаштовує твердопаливний котел. Суспільне Кропивницький

Досвід замовниці

Послугою онлайн-замовлення дров скористалась директорка кропивницької приватної школи Зоя Лебідь. Вона замовила деревину наприкінці жовтня. Одна людина, сказала, може замовити не більше 15 кубометрів деревини, їх не вистачить на увесь опалювальний сезон, тому замовлятимуть ще 15 кубометрів: "Замовлятиме хтось із колег. Для цього потрібно заповнити відповідну форму на сайті "ДроваЄ". Найближчі дрова показує у Чигиринському лісовому господарстві, до якого 71 кілометр. Теж не колоті і за такою самою ціною, як ми тут придбали у лісництві поблизу".

Новости Украины