Двоє колаборантів із Харківщини вивезли в Росію сотні тонн українського зерна

Самозванці при окупантах самі себе призначили директорами аграрних підприємств.

58-річний мешканець Борівської громади та 34-річна лаборантка куп’янського елеватора вкрали сотні тонн пшениці та насіння соняшника з українських підприємств.

Чоловік та жінка під час окупації добровільно погодилися працювати на користь росіян. Як встановило слідство, житель Борівського району минулого року залишився доглядати за фермою свого знайомого, який евакуювався на підконтрольну Україні територію. Замість того, щоб зберігати майно підприємця, він привласнив його собі.

«Отримавши усну згоду від власника, чоловік самовільно почав проводити господарську діяльність у взаємодії з окупаційною адміністрацією держави-агресора. Він незаконно перереєстрував фермерське господарство за російським законодавством, призначив себе його директором, отримав від агресора так званий «патент на торгову діяльність» та зобов’язався сплачувати податки до бюджету окупантів», — розповіли у пресслужбі СБУ в Харківській області.

58-річний мешканець Борівської громади годував м’ясом окупаційні війська 

Фермер-самозванець забезпечував  російських військовослужбовців м’ясом із захопленої ферми та передав ворогу приміщення тракторної бригади господарства для ремонту військової техніки. Він вивіз до Росії більше тонни насіння соняшника попереднього врожаю та передав частину коштів окупаційній адміністрації. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутата Харківської облради визнали невинним у справі щодо продажу зерна

У Куп’янську теж найшлася спритна псевдофермерка, яка під час окупації зробила карколомну кар’єру, перестрибнувши з посади лаборантки елеватора у крісло директорки. У травні минулого року жінка погодилася очолити підприємство, яке росіяни створили на базі захопленого елеватора. 

«Зловмисниця отримала в окупаційній адміністрації кілька «патентів» на торгівлю зерном, зареєструвала новостворене підприємство у їхніх фейкових податкових органах, відкрила рахунки у російському банку та почала розпродавати наявну на зберіганні агропродукцію російським монополістам», — повідомляють в СБУ.

Була лаборанткою, а при окупантах очолила елеватор

За даними слідства, зловмисниця вивезла до Росії 250 тонн пшениці. 

Під час звільнення Харківщини ворожі пособники втекли разом з окупаційними військами і наразі переховуються від правосуддя на непідконтрольних територіях. Слідчі Служби безпеки заочно повідомили кожному з фігурантів про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі агресору). Їм загрожує до 12 років тюрми.

Джерело

Новости Украины