Економічне бронювання. У Раді оцінили надходження до бюджету: Від 200 млрд грн на рік

У Раді готують кілька законопроєктів про економічне бронювання від мобілізації

Економічне бронювання. У Раді оцінили надходження до бюджету: Від 200 млрд грн на рік

Віра Касіян редакторка стрічки новин Вчора о 13:06

Економічне бронювання. У Раді оцінили надходження до бюджету: Від 200 млрд грн на рік

Дмитро Наталуха. Джерело — скриншот відео

Економічне бронювання від мобілізації принесе бюджету 200 млрд грн на рік, вважає голова парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

За його словами, діяльність комітету зараз фокусується на забезпеченні потреб фінансування бюджету через різні інструменти.

«Першим є пряме фіскальне забезпечення оборонних видатків. І тут ми покладаємося не на масове збільшення податків, а на створення нових механізмів, на пошук нових інструментів, нових шляхів. І серед іншого ми не відкидаємо питання економічного бронювання, яке, за нашими розрахунками, може приносити від 200 млрд грн на рік», – сказав Наталуха під час конгресу «Реформа системи публічних фінансів – шлях до Відновлення України».

Нардеп пояснив, що питання економічного бронювання «не про те, щоб врятувати когось персонально».

«Воно про те, щоб дати передбачуваність бізнесу для того, щоб він продовжував функціонувати і продовжував сплачувати податки, з яких утримуються Збройні Сили України. На сьогодні це єдине джерело фінансування ЗСУ», – зазначив Наталуха.

Він нагадав, що в парламенті напрацьовується ініціатива щодо бронювання шляхом сплати щомісячного військового збору в розмірі 20 000 грн. Це середня заробітна плата по країні.

Йдеться про сплату додаткового військового збору за кожну заброньовану особу, незалежно від її посади, заробітної плати чи якихось інших критеріїв.

У Кабміні та Офісі президента обговорюють іншу модель – з прив’язкою до зарплати, починаючи з 35 000 грн. Для таких працівників має бути передбачене автоматичне бронювання, зазначив Наталуха.

Комітет зараз напрацьовує проєкт закону, до якого буде кілька альтернативних, що передбачать усі ці моделі. А далі депутати будуть дискутувати на рівні парламенту, додав він.

  • В Україні у 2023 році відкрили рекордну кількість нових ФОПів – понад 300 000. Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев вважає, що це свідчить не стільки про відновлення економіки, скільки про спробу обійти податки й мобілізацію.
  • Станом на 15 березня 2024 року в Україні через Міністерство цифрової трансформації було заброньовано понад 2600 ІТ-спеціалістів з приблизно 200 компаній.

Джерело

Новости Украины