Ексголова Кобеляцької ТГ Олександр Копелець звернеться до суду через висловлення йому недовіри

За інформацією: Суспільне Полтава.

Суспільне Полтава

Через висловлення недовіри голові Кобеляцької міськради Олександру Копельцю, він позиватиметься до суду. Про це ексголова громади розповів Суспільному 5 жовтня. За його словами, підстав для відсторонення його від посади не було.

Сім років головою Кобеляцької міської ради був Олександр Копелець. На цій посаді працював другий термін поспіль. Та понад тиждень тому обов’язки голови громади він не виконує.

Ексголова Кобеляцької ТГ Олександр Копелець. Фото: Суспільне Полтава

За словами секретаря Кобеляцької міськради Володимира Жукова, 27 вересня на сесії міськради депутати висловили недовіру голові громади Олександру Копельцю. Таке рішення підтримали 19 із 26 обранців. Решта не прийшли на сесію, розповів секретар. Спілкуватися із Суспільним вони відмовилися, бо, зокрема, перебувають у відпустках або мають інші справи.

"Проголосували колективно проти голови. Підстав юридичних для цього дійства не було. Саме тому мене не позвали ні на комісії, ні на сесію. А тайком зібралися, і так сталося. Я буду оскаржувати це рішення сесії. І я впевнений, що я виграю цей процес", – розповідає колишній голова Кобеляцької міської ради Олександр Копелець.

Натомість секретар міськради, який нині виконує обов’язки голови громади, каже, що Копельцю про сесію було відомо, бо про це повідомляли на сайті, а ще йому телефонували.

"Депутати озвучили про те, що постійне порушення основного закону – Конституції, права громадян, закону про місцеве самоврядування, і були названі конкретні приклади, і тому одноголосно прийняли таке рішення", – каже секретар Кобеляцької міської ради Володимир Жуков.

Секретар Кобеляцької міської ради Володимир Жуков. Фото: Суспільне Полтава

"Процес недовіри міському, селищному голові – це демократичний процес, коли депутати або громада можуть ініціювати процедуру зняття, недовіри мера, відкликання його з посади. Тому що його не можуть звільнити, він же обраний народом, тому ця процедура ініціюється самою громадою. Зазвичай ініціює зняття голови депутатський корпус, для цього вони звертаються із відповідним зверненням, воно реєструється, і таке рішення може бути прийняти 2/3 від загальної кількості депутатів", – говорить юрист Тарас Захаров.

За словами юриста, нового голову можуть обрати під час виборів. Для цього міськрада має звернутися до Верховної Ради з проханням призначити позачергові вибори.

"У нас раніше в парку гуси паслися, кози дралися на деревах, а зараз який у нас там порядок, скільки квітів, для дітей ігрових майданчиків. Стадіон він зробив, будинок культури він зробив, скільки він всього, не перерахувати", – каже жителька Кобеляк Тамара Комарова.

Місто Кобеляки. Фото: Суспільне Полтава

"Я є житель села Сухинівка це Кобеляцький район. То до децентралізації, до цього об’єднання, поки в нас не було ОТГ, наша сільська рада мала 5 мільйонів гривень прибутку, у нас прибиралося, косилося. Коли всі кошти перейшли у Кобеляцьку міську раду, там немає нічого, навіть два чи три роки ніхто не косить", – говорить житель Кобеляк Артур Ковач.

Коли позиватиметься до суду, Олександр Копелець поки не знає.

Читайте також:

  • Депутати Полтавської міськради ухвали рішення про розпуск виконкому
Новости Украины