Факт. FTX змогла повернути $5 млрд

Факт. FTX змогла повернути $5 млрд

Фото: REUTERS/Marco Bello

Криптобіржа FTX повернула понад $5 млрд, але розмір втрат клієнтів унаслідок її краху все ще невідомий, заявив у середу адвокат збанкрутілої компанії, заснованої Семом Бенкманом-Фрідом. До речі, щоб не потрапити до шахраїв, радимо користуватися тільки перевіреними сервісами як Crybex, – надійний криптообмінник у Києві. 

Компанія, яка рік тому оцінювалася в $32 млрд, подала заяву про банкрутство в листопаді, і американські прокурори звинуватили Банкмана-Фріда в шахрайстві, яке могло коштувати інвесторам, клієнтам і кредиторам мільярди доларів. На останньому засіданні суду було сказано, що компанія планує продати нестратегічні інвестиції, балансова вартість яких становить 4,6 млрд доларів.

Адвокат FTX, Ендрі Дітдріх, оцінив вартість заарештованих активів у 170 мільйонів доларів США, тоді як влада Багамських островів називає цифру в $3,5 млрд. За словами Дітдеріха, заарештовані активи здебільшого складаються з власного і неліквідного токена FTX FTT, ціна якого дуже мінлива.

Чи відбудеться продаж дочірніх компаній

11 січня юридична команда FTX була в суді, щоб отримати дозвіл на процедуру продажу дочірніх компаній LedgerX, Embed, FTX Japan і FTX Europe. Засновника FTX, 30-річного Сема Бенкмана-Фріда, минулого місяця звинуватили у федеральному суді Мангеттена за двома пунктами обвинувачення в шахрайстві та шістьма пунктами обвинувачення в змові за ймовірне розкрадання депозитів клієнтів для оплати боргів свого хедж-фонду Alameda Research і брехню інвесторам про фінансовий стан FTX. Він не визнав себе винним.

Чотири компанії, які FTX має намір продати, відносно незалежні від ширшої групи FTX, і кожна з них має свої окремі рахунки клієнтів і окремі команди менеджерів, згідно з судовими документами FTX. Криптобіржа заявила, що не має наміру продавати жодну з компаній, але що вона отримала десятки небажаних пропозицій і планує провести аукціони, починаючи з наступного місяця. Якщо не хочете купувати компанії, то купуйте щось поменше – криптовалюту (купити біткоїн у Києві можна у рекомендованого вище криптообмінника).

Крім продажу філій, юрист компанії в середу заявив, що FTX припинить семирічну спонсорську угоду з відеогрою League of Legends, яка розпочалася 2021 року. Банкман-Фрід визнав недоліки в практиці управління ризиками FTX, але колишній мільярдер заявив, що не вважає себе кримінально відповідальним. На додаток до втрачених коштів клієнтів, крах компанії також, імовірно, знищив інвесторів в акціонерний капітал.

Джерело

Новости Украины