ФРС США вшосте з початку року підвищила базову ставку


ФРС США вшосте з початку року підвищила базову ставку

Американський прапор (фото — пресслужба Мінторгу США)

Федеральна резервна система (ФРС) США підвищила базову ставку на 75 базисних пунктів – до 3,75-4% річних. Про це йдеться на сайті ФРС.

«Інфляція залишається підвищеною, відображаючи дисбаланс попиту та пропозиції, пов’язаний з пандемією, вищими цінами на харчові продукти, енергоносії та ширшим ціновим тиском. Війна Росії проти України викликає величезні людські та економічні труднощі. Війна та пов’язані з нею події створюють додатковий тиск на інфляцію і позначаються на світовій економічній активності», – зазначили у ФРС.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Telegram: коротко про важливе

США прагнуть досягти максимальної зайнятості та інфляції на рівні 2% у довгостроковій перспективі.

Також голова ФРС Джером Павелл заявив, що Центральний банк США готовий уповільнити темпи жорсткості монетарної політики. Ставки будуть на вищому рівні, ніж очікувала ФРС, але впроваджуватися більш поступовими темпами.

Це вже шосте підвищення базової ставки з початку року та четверте поспіль підвищення з кроком у 75 базисних пунктів.

Тепер ставка досягає найвищого рівня з січня 2008 року, це найагресивніший темп посилення грошово-кредитної політики в США з початку 1980-х, пише CNBC.

Таким чином ФРС намагається стримати інфляцію, яка у вересні становила 8,2% у річному вираженні. Базова інфляція, яка не враховує ціни на харчові продукти та енергоносії, досягла максимуму за 40 років.

Після заяви ФРС S&P 500 завершив день падінням на 2,5%, Nasdaq – 3%.

  • 21 вересня Федеральна резервна система США втретє поспіль підвищила ключову ставку на 75 базисних пунктів до найвищого рівня з 2008 року.

Джерело

Новости Украины