Генерацію електроенергії в Харківській області планують збільшити

Після 15 ракетних атак Харківщина частково "запозичує" електроенергію.

До кінця 2023 року на Харківщині планують збільшити виробництво електроенергії попри очікування нових атак на енергомережу.

Про це під час візиту до Харкова повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. 20 лютого він побував на кількох постраждалих від ударів РФ об’єктах у регіоні, а потім провів закриту нараду, де йшлося про ліквідацію наслідків ракетних ударів. 

«Сьогодні я вже відвідав низку об’єктів області і переконався, що руйнування досить суттєві. Такі дії росіян – ніщо інше як тероризм, внаслідок якого тисячі українців залишаються без світла і тепла… Ми розуміємо, що атаки не зупиняться. Тому говорили, як максимально убезпечитись і мати відповідні резерви і в разі, якщо атаки триватимуть, відновлювати постачання електроенергії», — розказав Галущенко.

На даний момент Харківська область частково виробляє електроенергію, частково бере з української мережі (цифри не називаються з безпекових причин). До кінця року генерацію планують збільшити за рахунок децентралізація і налагодження газотурбінної генерації (двигун станції спалює газ або високоякісне паливо і виробляє електроенергію). У планах — зробити регіон енергетично самодостатнім.

«Унаслідок атак ми побачили, що є ситуації, що ми можемо генерувати, але не можемо передати в певні регіони, де є дефіцит. Говорили про Харківську область, про те, щоби зробити максимально, щоб мати потужнііть у регіоні. Найскоріше рішення — газотурбінна генерація. Вона не є високою, але є маневреною, дає потужность. Харків як один із пріоритетних розглядається. Це таке швидке рішення, яке треба реалізувати до наступного опалювального сезону», — сказав міністр.

Одна газотурбінна станція дає 22-50 мегаВатт, але вона може швидко «піднятися» у випадку ракетної атаки  і заживити об’єкти критичної інфраструктури. Цей проект уже релізовується в Україні, на Харківщині буде запущений до осені, обіцяє міністр енергетики.

Наразі в області не діють планові й аварійні відключення світла, від 11 лютого в Україні достатня генерація електроенергії. 

Збитки від ракетних атак на енергомержу складають понад мільярд гривень, підрахували у Харківській міській раді.

Джерело

Новости Украины