Городницькі лісівники створили клонову плантацію модрини

Останнім часом, коли соснові насадження масово страждають від всихання, лісівники Житомирщини все частіше вводять в лісові культури модрину. Вона досить швидко росте, а за цінністю деревини не поступається своїм родичам.

В Городницькому ж лісгоспі до модрини ставлення особливе — як найбільшу цінність оберігають тамтешні лісівники унікальні насадження модрини європейської, створені прадідом графа Юзефа Миколая Потоцького ще у ХVІІІ столітті.

Отож аби не лише зберегти залишене предками, а й створити нове для нащадків, у підприємстві активно розвивають модринову культуру.

А щоби мати власне насіння, та ще й з покращеними спадковими властивостями, пятий рік поспіль в лісгоспі працюють над створенням клонової плантації модрини європейської.

«В цьому році маємо приємні новини – ділиться головний лісничий лісгоспу Леонтіій Велєнкевич, — окремі клони будуть плодоносити. Але цьому передувала клопітка праця.

Садивний матеріал для клонування ми виростили у лісгоспі. На початку проводити щеплення нам допомагали колеги із сусідньої Рівненщини – вони на той час уже мали досвід у цій справі. Вони ж привезли нам і живці.»

В перший рік приживлюваність клонів склала близько 70% — це досить гарний результат. Пороте в наступні роки кліматичні умови були не такими сприятливими. Однак городницькі лісівники не опускають рук, бо надто хочуть мати власне покращене насіння. До слова, придбати його в Україні не важко, проте для отримання гарного результату краще мати насіння «місцеве».

Під клонову плантацію в Надслучанськогму лісництві лісгоспу відвели 5 гектарів, там планують мати близько 1200 штук клонів. Нині ж за ними ретельно слідкують, а щовесни прищеплюють нові.

Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ

житомирщина ліс ліси лісівники модрина городницький лісгосп житомирська область

Источник

Новости Украины