Як уникнути професійного вигорання: поради полтавської психологині

За інформацією: Суспільне Полтава.

google.com

Тиск у колективі, робота, яка не подобається, або завелике навантаження можуть призвести до професійного вигорання. Найбільш схильні до такого виснаження, зокрема, ті люди, чия діяльність пов’язана із спілкуванням з людьми. Про причини та шляхи вирішення полтавська психологиня Наталія Панченко розповіла Суспільному.

Професійне вигорання це синдром емоційного виснаження, причиною якого стає професійна діяльність. Як результат – відчуття втоми, порушення сну, зниження імунітету, проблем із концентрацією уваги, говорить психологиня.

"Ми можемо влаштувати собі перепочинок, перезавантажитись, але це усунення симптомів. Як при захворюванні, скажімо, гіпертонії. Те, що ми п'ємо знеболювальне, коли високий тиск, його не понизить і згодом голова розболиться знову".

Особливо схильними до професійного виснаження є люди, які працюють у сфері "людина-людина".

"Це ті, чия робота пов’язана з постійним спілкуванням, необхідність постійно бути на зв’язку, вислуховувати інших і говорити самому, стежити за важливими новинами, давати вказівки підлеглим або навпаки виконувати доручення керівництва, намагатися виправдати чиїсь очікування, перевершити конкурентів, продемонструвати хороші показники — все це призводить до того, що в якийсь момент у людини просто «сідають батарейки»".

Аби уникнути професійного виснаження та нормалізувати свій стан, варто розподілити час, рекомендує Наталія Панченко.

"Не потрібно брати роботу додому, не потрібно намагатися сподобатися особистісно колегам, догоджувати і стати їм найкращим другом. Достатньо підтримувати гарні професійні стосунки".

Також слід надати перевагу здоровому харчуванню та повноцінному сну. Зокрема, відмовитися від будь-яких подразників – перегляду телевізора чи гортання стрічки новин в Інтернеті на ніч. А ще спати у повній темряві або з приглушеним світлом нічника.

"Треба фізично себе навантажувати. Спортзал, йога, велосипед, пішки на роботу, вечірні прогулянки з друзями. Надважливо відновлювати ресурс. У кожного свій "рецепт". Хтось йде на природу до води, хтось – до лісу за грибами, когось відновлюють вечірки з друзями, а комусь найкраще закутатися в пледик і дивитись серіали наодинці. Обирайте те, що вас наповнить".

Якщо робота не сприяє емоційному спокою, варто її змінити, каже психологиня, або ж мінімізувати негативний вплив. Коли період емоційного вигорання вже настав Наталія Панченко радить звернутися до психолога.

"Якщо ви увесь цей час відчували настільки сильний дискомфорт, який «випалив» вас зсередини, то точно потрібна фахова допомога. Для того, щоб щось будувати наново, необхідно добре прибрати залишки зруйнованого. Як на справжньому будівництві".

Читайте також:

  • "Стабільність дає результат": у Полтаві два місяці діють курси української мови
Новости Украины