Європарламент ухвалив резолюцію із закликом надати Україні винищувачі і врегулювати конфіскацію активів РФ

Європейський парламент ухвалив резолюцію, яка закликає надати Україні винищувачі. Також у документі йдеться про врегулювання конфіскації активів країни-агресора Росії.

Відео дня

Депутати Європарламенту закликають по суті розглянути питання щодо постачання винищувачів, вертольотів, ракетних комплексів та суттєвого збільшення кількості боєприпасів для української армії. Резолюцію підтримали 444 депутати, проти – 26, ще 37 утрималися. Про це йдеться у тексті резолюції, опублікованій на сайті Європарламенту.

Ухвалена резолюція присвячена роковинам повномасштабного вторгнення РФ в Україну. У документі європейські політики рішуче засуджують агресію Москви та підтверджують свою непохитну солідарність із народом та керівництвом України.

Більше зброї для деокупації українських територій

У резолюції депутати закликають серйозно розглянути питання про постачання західних винищувачів та гелікоптерів, відповідних ракетних систем та суттєве збільшення постачання озброєнь Києву.

У Європарламенті наголосили, що Україна має бути спроможна не лише захистити себе, а й відновити повний контроль над усією своєю міжнародно визнаною територією.

Нові санкції проти країни-агресора РФ

У резолюції також йшлося про санкції щодо країни-агресора РФ. Зокрема, депутати закликали країни Європейського Союзу ухвалити десятий пакет санкцій проти Росії та її союзників до кінця лютого, а також суттєво розширити його масштаби.

Резолюція також закликає міжнародне співтовариство зробити вже введені антиросійські санкції більш ефективними та вжити термінових кроків, щоб заблокувати будь-які спроби обійти ці обмежувальні заходи.

Також депутати Європарламенту вимагають, щоб правовий режим, який дає змогу конфіскувати російські активи, заморожені ЄС, був завершений. Потім ці активи мають бути використані для відновлення України та виплати компенсацій жертвам війни.

Резолюція також говорить про те, що після закінчення війни Росії доведеться виплатити серйозні репарації, щоб зробити істотний внесок у відновлення України.

Прискорена євроінтеграція України

Депутати Європарламенту також заявили, що агресивна війна Росії докорінно змінила геополітичну ситуацію в Європі. Це вимагає від ЄС сміливих і всеосяжних політичних рішень у сфері безпеки та фінансів.

У цьому контексті депутати Європарламенту знову заявляють про свою підтримку ухваленого влітку минулого року рішення Ради Європи щодо надання Україні статусу кандидата у члени ЄС. Вони також закликають Україну, Комісію та Раду ЄС працювати над початком цьогорічних переговорів.

Нагадаємо, під час звернення до Європейського парламенту президент України Володимир Зеленський закликав ЄС надати Україні всю необхідну зброю. Глава держави наголосив, що Україна воює та одночасно модернізує свої інституції, наближаючись таким чином до Європейського Союзу.

До речі, Велика Британія розглядає можливість передачі Україні бойової авіації. Прем’єр-міністр держави Ріші Сунак дав доручення британському міністру оборони Бену Воллесу визначити, які саме військові літаки Лондон потенційно може надати українській армії.

Раніше прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак заявив, що Лондон готовий розпочати навчання українських льотчиків пілотуванню бойових літаків «Тайфун». Це стане першим кроком до передачі винищувачів у вигляді військової допомоги Україні.

Як повідомляв OBOZREVATEL, Швеція отримала запит Києва про надання винищувачів Gripen. Однак на даний момент існують обмеження щодо такої військової допомоги.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины