Кремль планує використати можливості білоруського ОПК для переоснащення своєї армії: в ISW пояснили, що стоїть за візитом Лукашенка

Росія намагається використати можливості білоруського оборонно-промислового комплексу для прискореного переоснащення своїх збройних сил. Це вкотре наголошує на намірі Москви затягнути війну проти України.

Відео дня

Цю тему обговорювали кремлівський та білоруський диктатори Володимир Путін та Олександр Лукашенко під час переговорів у Москві 17 лютого. Про це йдеться у аналітиці Інституту вивчення війни.

Самопроголошений президент заявив під час зустрічі з Путіним, що аерокосмічна промисловість Білорусі готова виготовляти штурмовики Су-25 для російських збройних сил за підтримки російських технологій.

Також Лукашенко заявив, що білоруський державний Мінський автомобільний завод розпочав виробництво компонентів для підтримки продукції російського КАМАЗ та висловив готовність допомогти Росії виробляти електронні компоненти для заміни втраченого західного імпорту. Крім того, диктатор заявив, що «Білорусь повністю виконує угоди про співпрацю в галузі оборони та безпеки, про які Білорусь та Росія домовилися три місяці тому».

На думку аналітиків, додаткові літаки Су-25 та запчастини для вантажівок не є вирішальним фактором для успіху довгострокових військових дій Росії. Проте Кремль може використати білоруські заводи для виробництва критичної техніки, якої потребують російські окупанти. Також країна-агресор може спробувати перепрофілювати російські заводи, які нині задіяні або пристосовані для виробництва Су-25 та вантажівок, для більш гостро необхідної техніки.

За оцінкою ISW, таким чином Лукашенко «платить» за свою відмову від вимоги Путіна щодо прямої участі білоруських військ у війні проти України. Також аналітики зазначають, що такий формат співпраці РФ і Білорусі наголошує на тому, що імперіалістичні амбіції Путіна виходять за межі України і що стримування російської загрози потребує постійної уваги з боку Заходу.

Нагадаємо, на зустрічі в московському Ново-Огарєво, куди президент РФ Володимир Путін запросив самопроголошеного колегу з Білорусі Олександра Лукашенка, між ними стався цікавий діалог. Два диктатори обмінялися рядом характерних жартів, які дуже промовисто позначили їхні ролі.

Раніше Лукашенко заявив, що його армія готова воювати разом із російськими окупантами проти України у разі агресії проти Білорусі. Невизнаний президент РБ погрозив, що це станеться, якщо «хоч один солдат прийде на територію Білорусі вбивати людей».

Як повідомляв OBOZREVATEL, глава української держави Володимир Зеленський відповів на погрози самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка вести війну проти України разом із військами країни-агресора Росії. Зеленський сказав, що наша країна боротиметься і вистоїть у будь-якому випадку.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины