Євросоюз поширить «кримські санкції» на всі окуповані РФ території України — Боррель

За інформацією: Суспільне Херсон.

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель, фото: AP

Євросоюз застосує санкції, які діють стосовно анексованого Росією Криму проти всіх тимчасово непідконтрольних Україні територій.

Про це заявив високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель на спільному брифінгу з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

"Ми розширюємо географічне охоплення санкцій, які стосуються Криму, і які були схвалені на початку цього року, на Донецьку та Луганську області. Вони покриють усі райони України, непідконтрольні уряду, включно з Херсонською та Запорізькою областями, які не належать до Донбасу та які не були частиною минулих рішень", — сказав Боррель.

Довідка: "Кримські санкції" проти РФ діють з червня 2014 року і щороку їх продовжують. Їх запровадили у відповідь на анексію Росією Криму. Обмеження передбачають заборону на ввезення продукції з Криму до ЄС. Діє заборона для європейських круїзних суден заходити в порти Криму, крім екстрених випадків. ЄС також заборонив фінансову підтримку транспортної, телекомунікаційної та енергетичної інфраструктури Криму та Севастополя.

20 червня Рада ЄС продовжила санкції до 23 червня 2023 року.

Що відомо

  • На тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей 23 вересня розпочались псевдореферендуми про приєднання до РФ. Окупаційна влада пропонує українцям голосувати вдома, на вулиці, на новостворених виборчих дільницях. Разом з так званими членами виборчих комісій до місцевих приходять озброєні люди.
  • В українському МЗС заявили, що фейкові "референдуми" та гібридна мобілізація нічого не змінять для РФ.
  • У ЄС попередили, що за жодних умов не визнають результатів "референдумів", які Російська Федерація намагається організувати на тимчасово окупованих територіях України, а всі причетні до них будуть притягнуті до відповідальності.
  • Рада Федерації, верхня палата парламенту РФ, може розглянути проєкти законів про приєднання окупованих територій України до Росії на засіданні, яке відбудеться 4 жовтня.

Новости Украины