Іспанія анонсувала скасування «золотих віз» для іноземців, які купують нерухомість

Іспанія анонсувала скасування "золотих віз" для іноземців, які купують нерухомість

Фото: REUTERS

Іспанія скасовує програму «золотих віз», яка надає право на проживання іноземцям, що купують нерухомість у країні. Таким чином іспанська влада хоче збільшити кількість доступного житла для місцевих жителів. Про це заявив прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес.

— Ми збираємося вжити необхідних заходів, щоб гарантувати, що житло є правом, а не просто спекулятивним бізнесом. Ми не хочемо спекулятивної інвестиційної моделі, — заявив чиновник.

За словами Санчеса, наразі близько 94% інвесторських віз пов’язані з інвестиціями у нерухомість. Іноземці купують нерухомість переважно у великих містах — Барселоні, Мадриді, Малазі, Аліканте, Пальмі і Валенсії, де й так напружена ситуація з житлом для місцевих мешканців.

Іспанія запровадила програму «золотих віз» з 2013 року. Нині там можна отримати посвідку на проживання, інвестувавши понад 500 тисяч євро у купівлю нерухомості. 

Після повномасштабного вторгнення РФ до України Єврокомісія закликала країни ЄС згорнути програми «золотих паспортів» за інвестиції. Також Брюссель закликав не видавати «золотих віз» громадянам Росії та Білорусі. У січні 2023 року Кіпр позбавив «золотих паспортів» 222 особи, більшість із них — родичі інвесторів. Цьому передувало журналістське розслідування, яке стверджувало, що програма «золотих паспорті» стала способом відмивання брудних грошей.
Джерело

Новости Украины