Як цукор впливає на мозок людини?

Мозок — це один із найскладніших механізмів у організмі людини, найвищий відділ центральної нервової системи. Він бере участь у регулюванні всіх життєво важливих функцій, відповідає за організацію рефлексів, рівновагу тіла, тонус м’язів, збудливість та тонус ЦНС, проводить нервові імпульси, координує рухи, аналізує та розподіляє інформацію, зокрема обробляє зовнішні сигнали довкілля та дає на них відповіді у формі мовлення, пам`яті, свідомості та мислення.

Враховуючи все вище перелічене, кожен із нас повинен розуміти цінність даного органу і відповідно до цього потребу у підтриманні його здоров’я. Важлива кожна дрібниця, починаючи від забезпечення відповідної тривалості відпочинку до їжі, якою ми його підписуємо.

Мозок, як жоден інший орган в тілі людини, споживає неймовірну кількість енергії. Потужним джерелом якої є ніщо інше, як глюкоза, що більше нам відома, як цукор. Але ж що буде, якщо цього компонента буде вжито у надлишку, або ж навпаки утвориться дефіцит у ньому?

Профіцит глюкози у мозку

Розпочнемо із того, що будь-які коливання рівня глюкози у крові не є безпечними для організму людини. Зокрема перевищення норми цукру у мозку вкрай погано впливає на когнітивні функції та на здатність людини до самоконтролю. Дія схожа до впливу наркотичних речовин. Цей ефект часто можна споглядати на прикладі дітей, які після великої порції солодощів, булочок чи інших джерел отримання шкідливої глюкози, адже її джерелом не є класичний білий цукор, глюкоза міститься у різних пропорціях у багатьох продуктах харчування, навіть природного походження (фруктах, овочах тощо), починають вести себе неконтрольовано, стають гіперактивними та не здатні почути прохання батьків бодай хвилину посидіти чемно.

Цукор впливає на пам’ять та настрій людини

При різкому підвищенні рівня глюкози часто страждає пам‘ять. Мова йде навіть про одиничні випадки таких стрибків. У момент різкого підвищення даного показника когнітивні функції мозку сповільнюють свою роботу, у людини виникає так званий дефіцит уваги та сконцентрованості, виникають проблеми із запам`ятовуваністю.

Схожа ситуація і з розумовими властивостями. Високий рівень цукру у крові чинить негативний вплив на кровоносні судини, в результаті чого виникають більш глобальні проблеми, на кшталт, діабету, ураження судин головного мозку та органів зору.

Настрій також залежить від кількості глюкози у нашому організмі. Саме тому лікарі рекомендую придбати глюкометр і здійснювати профілактичні контрольні заміри, навіть для людей, який немає діабету чи інших проблем. Чисто профілактично ви повинні моніторити даний показник, адже таким чином можна попередити розвиток глобальних негативних змін у організмі. Отож повертаючись до настрою, науковці довели, що різке підвищення глюкози у молодих людей притуплює їхню здатність до переживання емоцій, знижується здатність реагувати на них.

Практичні рекомендації

Для того аби наш мозок працював належним чином потрібно дотримуватись декількох простих порад:

1. Цей орган пропрацює надто великий об’єм роботи за день, забезпечте для нього максимально якісний відпочинок вночі. Придбайте ортопедичну подушку, яка забезпечить анатомічно правильне положення голови та шиї, або нічого не перешкоджало потраплянню кисню та крові у мозок/судини.

2. Перед тим, як покласти до тарілки певний продукт, подумайте при свій організм та користь або ж навпаки шкоду, яку ця їжі може принести. Особливо це стосується вуглеводів, адже вони є тим джерелом глюкози, який потрібно ретельно контролювати;

3. Купіть глюкометр, а краще ще й до пари і тонометр, проводьте домашню діагностику і у разі відхилення показників від норми, одразу звертайтеся до лікаря;

4. Ведіть активний спосіб життя, займайтесь спортом і побільше давайте мозку дихати чистим, найкраще гірським, повітрям.

Новости Украины