Jerry Heil: Хочеться сказати, що досить плакати нам і за нами

Jerry Heil: Хочеться сказати, що досить плакати нам і за нами

Фото: Instagram.com/thejerryheil/

17 грудня ми обиратимемо представника України на «Євробаченні-2023». Хто з десяти артистів отримає путівку в Ліверпуль, вирішать журі – Джамала, Тарас Тополя, Юлія Саніна – та глядачі.

Трансляція фіналу розпочнеться о 17:00 в ефірі каналу «Суспільне. Культура» та на діджитал-платформах «Суспільного» та «Євробачення. Україна».

Наразі ж перше місце букмекери пророкують Jerry Heil. Ми поговорили зі співачкою та сонграйтеркою про конкурс, музику, обрану нею пісню та що вона хоче донести нею світу.

Треба згуртувати піснею Україну з прогресивним світом

— Яно, ви розповідали, що пісня When God Shut The Door («Коли Бог закрив двері») була написана у перші місяці повномасштабної війни. Але ви її не випускали. Готувалися до «Євробачення»?

— Вона була не готовою до того, щоб її почули. Мала собі такі слова як U CRY FOR UKRAINE. Але хочеться сказати, що досить плакати нам і за нами! Хочеться згуртувати піснею Україну з прогресивним світом. І коли я вирішила вже брати участь в Нацвіборі, мені прийшов другий куплет. Я подумала, що іноземці мають чути українську мову, не просто тому що вона подобається нам, а й тому, що вона подобається їм! І що більше такого продукту створюватиметься, то сильніше ми вкорінимо для себе й для світу позицію, що наша музика — частина світової.

— Це була ваша власна ініціатива подати заявку чи, можливо, вас запрошували організатори? Дмитро Шуров говорив, що сам запросив на відбір понад 40 артистів.

— Це була синергія: моя, моїх слухачів в YouTube, які ще з літа почали писати, щоб я йшла на «Євробачення», ніби готуючи мене до цього рішення, і організаторів, які запитали мене про наявність бажання в момент, коли я вже була до цього готова.

— Ви уже були учасницею Нацвідбору. Чому вирішили спробувати знову і саме зараз?

— Я просто роблю те, що відчуваю за потрібне. Я все життя не розуміла, чому українська музика не є частиною світової. Навіть не так: чому українська музика — вже давно частина світової, твори українських музикантів слухають, але не знають, що то українці! Найпростіший приклад — наш «Щедрик», саундтрек Різдва в усьому світі. Який відсоток людей в Штатах скаже вам, що автор твору — українець? Або що автор перекладу на англійську — виходець з України? Або що школа, на базі якої створили Берклі, заснована Шиллінгером, харків’янином? Таких прикладів сотні. І зараз саме час пролити світло на те, що українська земля плодовита не тільки хлібом, а й творцями.

Jerry Heil: Хочеться сказати, що досить плакати нам і за нами

Jerry Heil: Хочеться сказати, що досить плакати нам і за нами

Співачка хоче довести, що «Євробачення» — це не просто талант-конкурс. Фото: Instagram.com/thejerryheil/

Іноземці почали мене слухати досить давно

— Букмекери називають ймовірною переможницею Нацвідбору вас. Це тішить чи прогнози – річ непередбачувана, і на них не надто варто сподіватися?

— Та, звісно, тішить — бачити такі коментарі. Мені подобається, що моя творчість людям подобається. Бо для творця розуміти, що він в щільному конекті зі своїм народом, — щастя.

— Бачила, ви лишаєте схвальні відгуки колегам під їхніми піснями на YouTube-каналі Нацвідбору, зокрема, гурту Tvorchi, Васі Демчуку. Зазвичай, всі намагаються акцентувати увагу на собі на конкурсах. Чи вважаєте ви когось із десятки конкурентами?

— Просто я пам’ятаю свій шлях. Я молодий артист, але завдяки підтримці народу мені вдалося за роки чотири зробити дуже багато в музиці і розвинутися від артиста, що створює мем-пісні, до іншого рівня. Я продовжую рости, тому важко сказати, який це рівень — тут вже хай скажуть люди. Але я пам’ятаю, як на початку важлива підтримка. Вона взагалі необхідна завжди. І я думаю, це класно, що між українськими артистами нового покоління є ця підтримка, є довіра, є командність. Бо у нас спільна ціль.

Якраз з цією метою я і вирішила своїм досвідом допомогти нашим новим музикантам. Тому скоро очікуйте на ще одну новину!

— У вас чи не єдиної дуже багато коментарів на YouTube під вашою піснею від іноземців. Промо вже працює?

— Іноземці почали мене слухати досить давно. А з початку повномасштабного вторгнення для них це додатковий спосіб показати свою моральну підтримку українцям. Представники інших країн в своїх роликах часто використовують мої пісні, таким чином виникла певна впізнаваність. Тому коли вийшла пісня для Нацвідбору, з’явилися коментарі та відеоогляди людей з Індії, Америки, Франції. Це дуже приємно.

— Що ви хочете донести своєю піснею на «Євробаченні» світу?

— Що «Євробачення» — це не просто талант-конкурс. Це можливість для всіх народів  спілкуватися між собою, обмінятися культурним досвідом. Закохатися в музику один одного. І я хочу, щоб в українську музику закохалися в черговий раз і назавжди. Дійсно, Бог нам відкрив двері і ми впевнено входимо через них в світ, де Україна — це пряма асоціація зі сміливістю, мелодикою, прогресивністю, якістю музики, багатством культури.

— До речі, в нашій попередній розмові ви розповідали, що придбали татові автомобіль. Тато вже його випробував?

— Так, наразі батько вже отримує запити на перевезення і возить на концерти Україною свою улюблену артистку – мене (посміхається).

— А мама, часом, не готує нову пісню?

— Звісно, готує! З ким би ви хотіли почути новий мамин фіт?

— Якщо уявити, що ви виграли Нацвідбір – з чого почнете свою підготовку до конкурсу?

— З 18 грудня почну виконувати пісню наживо в Києві, а також Тернополі, Хмельницькому та Франківську на своїх сольних концертах! Тому там вас і чекатиму!

Jerry Heil: Хочеться сказати, що досить плакати нам і за нами

 

Джерело

Новости Украины