«Жили до 30 родин»: полтавський краєзнавець про будівлю на Павленківській площі

За інформацією: Суспільне Полтава.

Приміщення будівлі на Павленківській площі. Суспільне Полтава

На цій території була садиба козака Івана Дейнеки. Він продав її селянину Анікіну. Його родина і побудувала двоповерховий будинок, який нині має адресу Павленківська площа, 6. Дім звели орієнтовно наприкінці 1890-х років.

"Вони були селянами, але займалися купецькою справою. Цей будинок вони продали теж селянину Горєткіну. Бачите, які селяни були багаті в той час. Він походив із Росії і займався підрядами на будівництво мостів. Купив цей будинок не дуже дорого ― за 14 тисяч рублів. Тоді це були маленькі гроші", ― розповів краєзнавець.

Сходи на другий поверх. Суспільне Полтава

За його словами, за планом від 1918-го, на кожному з двох поверхів дому було по 20 кімнат. Поруч був сад, сарай та погріб. У 1920-х будинок націоналізували, 1928-го держава повернула дім власникові. Тут жили родичі Горєткіна, друзі та знайомі.

Ліпнина на стелі будинку. Суспільне Полтава

1930-го року приміщення знову забрали, а родину поселили біля Київського вокзалу. Спочатку в ньому була автошкола, а потім знову квартири, сказав Леонід Булава.

"У роки Другої світової війни, коли майже все було тут зруйноване, у цьому будинку жили до 30 родин. Відбудова почалася ― бракувало шкіл. І в кінці 1940-х років сюди перемістили школу №6".

Зруйнована стеля та оздоблення на стінах приміщення. Суспільне Полтава

Після цього у будинку розміщували й інші школи, зокрема, №9.

"У цьому приміщенні діяла ще з 1955-го року вечірня школа №5. А 2009-го і цю школу закрили. Цей будинок належав освіті, управлінню освіти Полтави. Вони не потурбувалися, щоб тут були чи гуртки, чи що. Вони його закинули, занехаяли", ― повідомив краєзнавець.

Дерева, які проросли на стелі будинку. Суспільне Полтава

26 січня 2024-го року на сесії Полтавської міської ради депутати погодили підприємцю Олегові Хардіну приватизацію приміщення шляхом викупу. Вартість будівлі оцінили приблизно у 2,5 мільйони гривень.

Перший поверх будинку на Павленківській площі. Суспільне Полтава

За планом, у будівлі хочуть розмістити хостел, кімнату для дитячого гуртка із шахів і музей-кімнату першого міністра освіти УНР Івана Стешенка.

Новости Украины