«Жодна лікарня не має бути закрита, мова йде про оптимізацію надання медичних послуг», – Дмитро Коваль

25 лютого в Житомирській ОДА представники Міністерства охорони здоров’я України та Національної служби України спілкувалися з місцевими представниками засобів масової інформації щодо підготовки Житомирщини до другої хвилі реформи медицини.

Так, заступник міністра охорони здоров’я України Дмитро Коваль наголосив, що мета другого етапу медичної реформи – надати якісну медичну допомогу більшій кількості населення та наблизити медичні заклади другого рівня до людей.

«Саме через це з’явився термін опорні лікарні. Це умовна назва, адже мова йде про порятунок життя людей в екстреній ситуації. Для цього проводиться одночасне реформування вторинної ланки медицини з екстреною медичною допомогою. Комплексний підхід включає оновлення автопарку, підвищення рівня професійних навичок фахівців, збільшення оплати праці фельдшерів, лікарів, водіїв. Така комплексан допомога має привезти пацієнта до лікарні, де зможуть надати якісну кваліфіковану допомогу», – розповідає Дмитро Коваль.

Одним із головних критерії він зазначає – досяжність 60 хвилини до опорної лікарні. Також додав, що в Уряді працюють над тим, аби привести дороги до належного стану, які ведуть до опорних лікарень.

«Жодна лікарня не має бути закрита, мова йде про оптимізацію надання медичних послуг. Якщо в якійсь лікарні мало операцій проводиться за рік, то лікарі втрачають практичні навички. Тоді краще відвезти пацієнта навіть у сусідній район, але там нададуть допомогу на вищому рівні. Всі лікарні можуть законтрактуватися з НСЗУ незалежно від того опорні вони чи ні. В Нацслужбі досить лояльні критерії контрактування. Головне завдання реформи – покращити досяжність та якість надання медичної допомоги для пацієнта», – наголосив Дмитро Коваль.

Віталій Бунечко під час брифінгу з журналістами повідомив, що буде звертатися до Уряду щодо збільшення мережі опорних закладів області.

Житомир заступник міністра охорони здоров’я України Дмитро Коваль опорні лікарні медичні послуги

Источник

Новости Украины