«Коли побачила відео звільнення — кричала і плакала». Переселенка у Чернівцях розповіла про деокупацію Снігурівки

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Інна Філь. Суспільне Чернівці

10 листопада Сили оборони України звільнили місто Снігурівка на Миколаївщині. Населений пункт був окупований російськими військами з 19-го березня. Снігурівка — стратегічно важливе місто поблизу з Херсонською областю, оскільки через нього проходить траса, яку військові РФ використовували як логістичну артерію.

Інна Філь з чоловіком та дітьми переїхали зі Снігурівки до Чернівців вкінці березня. Її батьки та бабуся залишались в окупованому місті увесь цей час. Коли вранці 10 листопада побачила відео звільнення — кричала та плакала. Тепер очікує, коли там запрацює пошта, аби надіслати рідним посилки з їжею. Розповідь Інни публікуємо прямою мовою.

Я говорила з татом, він сказав: "Я не знаю, ходять слухи, що наші зайшли. І пішла перевірка документів. Але ми ще не знаємо точно". І тут після його дзвінка — це відео. Ми кричали, плакали. В мене доця приходить, каже: "Мамо, що сталося, чого ти плачеш?". Я їй показую відео, а вона починає кричати "Слава Україні".

Інна Філь. Суспільне Чернівці

В обід подзвонила бабуся звідти й запитала, чи ми не знаємо, що зараз у Снігурівці відбувається. Казала, що боїться виходити з дому. А їй мій дядько каже: "Звільнили Снігурівку!", а вона відповідає: "Ні, синочку, як он "зетка" поїхала" і плаче. Він каже: "Та не може бути". І бабуся починає ридати зі словами "Наші вилазять".

Зараз ще по місту пересуватися небезпечно. Попросили нікуди не виходити, нічого не робити, бо мін дуже багато.

Світла та зв’язку немає. Батьки та бабуся кажуть, щоб ми ще не повертались, бо ще рано. "Ми вам скажемо, — кажуть, — Але ми сьогодні вже спали спокійно, такі щасливі. Хоч і гудить техніка навколо військова, але ти знаєш, що воно твоє. І люди повикопували з землі прапори".

Мама каже, що люди шиють прапори просто неба — на вулиці стоять і з тканин зшивають. Ходять закутані всі прапорами.

Безумовно збираємося туди. В мене дитина плаче досі. Каже: "Можна я на Новий рік бабусю побачу?"

Люди ще бояться вірити, що все так буде. І мама каже, що в них щастя в душі, їх розпирає, але каже: "У нас з'явився інший страх — щоб нас не обстрілювали, щоб не було помсти". Єдине, за що люди бояться, щоб вони не стерли Снігурівку з лиця землі.

Новости Украины