Компанія «Укргідроенерго» подала позов до суду через захоплення військовими РФ Каховської ГЕС на Херсонщині

За інформацією: Суспільне Херсон.

Фото: Генштаб ЗСУ

Незалежні експерти оцінили суму близько 17 мільярдів збитків завданих росіянами активам "Укргідроенерго". Здебільшого це стосується Каховської ГЕС, що на Херсонщині, розказала Суспільному директорка департаменту юридичного забезпечення та майнових відносин ПрАТ "Укргідроенерго" Юлія Толчініна-Бурунська.

За її словами, 15 вересня компанія звернулась до Європейського суду з прав людини із заявою про відшкодування збитків, завданих "Укргідроенерго" в результаті російської військової агресії. Російська Федерація порушила право Укргідроенерго на повноправне володіння своїм майном, тому і має нести відповідальність.

"Як ми знаємо, Європейський суд з прав людини — є міжнародним органом. Він може розглядати заяви, подані особами, які скаржаться на порушення своїх прав. Тому товариство розраховує, що сума завданих збитків буде підтверджена саме рішенням ЄСПЛ як поважної міжнародної організації, а також, що заява буде розглянута", — говорить Юлія.

Компанія не може здійснювати повноцінне управління станцією, пояснила експертка.

"Встановлена потужність Каховської ГЕС 343 і 2 мегавати. Через те, що з 24 лютого станція знаходиться в окупації вона досі не може здійснювати роботу на балансуючому ринку та ринку допоміжних послуг. Два агрегати пошкоджені через втручання в роботу станції", — каже Юлія.

Збитки, завдані російською окупацією, можна буде підрахувати тільки після звільнення області, розповів Суспільному заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

"Те, що вже почали подавати позови, вже дуже добрий знак. Це тільки перші кроки для того, щоб стягнути з Російської Федерації всі збитки, які завдані Херсонщині", — говорить Юрій Соболевський.

Що відомо:

  • Станом на 6 вересня Каховська гідроелектростанція продовжувала працювати в енергосистемі, видаючи від 40 до 110 мегаватів на годину потужності плаваючим графіком на підстанцію "Новокаховська". На станції працюють чотири агрегати з шести: один – на реконструкції, другий – на капітальному ремонті. На ГЕС цілодобово перебуває оперативний персонал, який працює по змінах, повідомила пресслужба "Укргідроенерго".
  • Каховська ГЕС може працювати достатньо довго, якщо не буде зовнішнього втручання в її діяльність, обстрілів ліній передач, підстанцій, обладнання. Якщо станція зупиниться, то катастрофи не станеться – вода йтиме через водозливну греблю, не буде ні прориву дамби, ані обміління, повідомила пресслужба компанії "Укргідроенерго".

Новости Украины