Конфіскація або знищення човна: окупаційна влада забороняє жителям Херсонщини переправлятись через Дніпро

За інформацією: Суспільне Херсон.

Фото: ілюстративне УНІАН

Окупаційна влада заборонила пересування приватних човнів через Дніпро. Російські військові знищують плавзасоби херсонців та не дозволяють пересуватися з правого берега на лівий.

Тітка херсонки Юлії довго не могла наважитися виїхати з окупованого міста. То не хотіла покидати квартиру, то через гроші, то через самопочуття. Коли вже ситуація в Херсоні стала вкрай важко, родичка вирішила виїхати. Знайшли перевізника, але виникла проблема переправитися на лівий берег.

"Моя тітка нарешті вирішила виїхати. Зараз це можливо тільки через Крим. Через те, що російські військові заборонили переправу на лівий берег, тепер виїхати вона не може. Вдалось додзвонитись знайомому, який перевіз людей катером не лівий берег. Він сказав, що вже не працює", — говорить херсонка.

Окупаційна влада оголосила про припинення руху приватних човнів через Дніпро. Пояснюючи це тим, що закінчилася "евакуація" з правобережної частини Дніпра та посиленням військової безпеки. За словами керівниці об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталії Гуменюк, це показує, що російські військові намагаються максимально контролювати ситуацію.

"Далі вони будуть намагатись налаштувати переправлення суто військових, щоб їм ніхто не заважав. А можливо просто намагаються посилити режимні заходи: якщо хтось не дослухається і намагається переправити за допомогою якихось своїх підручних плавзасобів на інший берег, організувати свою самоевакуацію, можуть відкрити вогонь", — каже Наталія Гуменюк.

Військовий експерт Михайло Жирохов, говорить, що така заборонена є передбачуваною.

"Вони перекрили сполучення, щоб контролювати ситуацію, бо удари HIMARS і артилерії дуже влучні і потужні. Вони влучають туди, куди потрібно", — каже експерт.

За словами першого заступника голови Херсонської обласної ради Юрія Соболевського, перевезення через річку дозволено лише комунальній навігації.

"Розуміючи, що деякі жителі будуть продовжувати робити переправлятись, військові РФ або конфіскують плавзасоби, або їх знищують. Таких випадків багато і я думаю, що це буде продовжуватися", — розказав Соболевський.

Юрій Соболевський говорить, що окупаційна влада створює максимально жахливі умови для людей, які відмовилися евакуюватися.

Що відомо

  • 2 листопада окупаційна влада Херсонщини заявила про тимчасове припинення руху транспорту через Дніпро.

Новости Украины