Куріння: шкода вейпу, компенсація потреб тютюном та вплив культури куріння на сприйняття суспільства

За інформацією: Суспільне Чернігів.

ФОТО: gettyimages (Фото ілюстративне)

Куріння, онкологічні захворювання, пов'язані з нікотиновою залежністю, вплив вейпу та сприйняття паління суспільством.

Про це та інше в програмі "Праймвечір. Акценти" на Українському Радіо "Чернігівська хвиля" розповідають завідувач онкоторакального відділення медичного центру сучасної онкології Андрій Полетавкін, лікар-пульмонолог, завідувач загальносоматичного відділення Чернігівської обласної лікарні Іван Тельнов, педагог, сексолог, засновниця Першого центру сімейної освіти Анжела Садовська та психологиня Наталія Лазаренко.

Анжела Садовська, Наталія Лазаренко, Іван Тельнов, Андрій Полетавкін. ФОТО: Суспільне Чернігів

Чи є показ фотографій легенів, що уражені раком, ефективним у профілактиці запобігання курінню?

Зі слів Андрія Полетавкіна, рак легенів є хворобою, яку неможливо повністю вилікувати навіть найсучаснішими методами лікування. Онкологію легенів викликає не лише куріння, причиною є цілий комплекс чинників, проте курці, каже лікар, входять до зони ризику, оскільки куріння у 20 разів частіше викликає рак легенів, ніж інші чинники. Люди, які мали близьких родичів, що хворіли на рак, також перебувають в зоні ризику за фактом спадковості хвороби. Раніше онкохірург вже розповідав, що через куріння онкологія може виникнути на будь-якому органі чи частині тіла.

Полетавкін називає показ фото легенів, уражених онкологією, ефективним для розуміння громадою важливості позбуватися звички куріння та проведення якісних обстежень. Психолог Наталія Лазаренко також вважає такий метод дієвим, адже це допомагає людям побудувати причинно-наслідковий зв'язок та більш серйозно сприймати ризик захворіти.

Чи допомагають бездимні альтернативи куріння зменшити ризик захворювання легень?

За словами пульмонолога Івана Тельнова, ризик захворювання легенів з використанням альтернативних засобів куріння зменшується, проте вейп часто може стати фоном для захворювання на туберкульоз, пневмонії, розвитку гіпертонічної хвороби, хронічне обструктивне захворювання легень.

Чоловік з вейпом. ФОТО: gettyimages (Фото ілюстративне)"Навіть враховуючи, що такі пристрої для куріння містять гліцерин, а не тютюн, наразі вже зафіксовано два випадки захворювання пневмонією у підлітків через куріння вейпу в Україні. Немає безпечних альтернатив курінню, оскільки це процес вдихання різних речовин, а легені повинні насичуватися саме повітрям, а не іншими речовинами".

Чому підлітки починають палити?

Зі слів сексолога Анжели Садовської, доволі часто діти починають курити в період статевого дозрівання, коли підлітку важливо бути "серед своїх". Через це людина часто переступає межі насилля над собою і робить те, що є неприємним, заради досягнення певного авторитету.

"В період статевого дозрівання починати курити є своєрідним викликом і через це такі ризики, як неможливість зачати дитину, сприймаються підлітками чимось далеким, натомість їм важливо бути тут і зараз серед своїх крутих друзів з цигаркою в руках".

Чоловік курить цигарку. ФОТО: gettyimages (Фото ілюстративне)

Чи можуть люди приховувати свої комплекси за курінням?

Наталія Лазаренко каже, що часто в таких випадках проявляється комплекс неповноцінності, коли людина не відчуває себе достатньо сексуальною, хоче приєднатися до "елітарного" кола, тому починає курити, наче без цього елементу на неї не звернуть уваги.

"Маркетологи часто, щоб продати продукт, грають на слабкостях людини, тому в фільмах зображалися курці в найбільш романтизованих формах, через що люди хотіли б почувати себе, як в американських фільмах, і свідомо набували звички курити".

Чи допомагає куріння справлятися зі стресом?

Часто для курців їхня залежність є способом заспокоїтись, говорить Наталія Лазаренко. Діти можуть бачити як батьки справляються зі стресом за допомогою такої звички, що виробляє і в ній бажання вчиняти так само.

Водночас Андрій Полетавкін каже, що не обов'язково долати стрес за допомогою куріння, адже є багато інших альтернатив, які не скорочують людям життя.

Як пов'язана культура куріння з сексуальністю?

Анжела Садовська зазначає, що уявлення про жінку чи чоловіка, що курять, як сексуальних персонажів, теж пов'язана з культурою паління у 80-х роках саме через зображення шкідливої звички в рекламі, як чогось естетичного та привабливого.

Жінка з цигаркою. ФОТО: gettyimages (Фото ілюстративне)"Навіть явище куріння після сексу було сформовано як щось красиве та сексуальне, хоча часто зазначають, що так відбувається через брак спілкування між партнерами".

Коли партнер після статевого акту курить, він не думає, що через це у нього може виникнути рак губи, приміром.

"Але, коли йому цей орган видалятимуть, вже буде запізно", — каже онкохірург.

Новости Украины