«Лесиними стежками»: туристичний маршрут на Житомирщині до ювілею видатної поетеси

На сайті ОДА запрошують до нового туристичного маршруту “Лесиними стежками”, присвяченого 150-річчю від дня народження Лесі Українки.

Маршрут розрахований на 1 день та підійде для туристів, що подорожують власним транспортом або для організованих груп.

Пропонуємо маршрут з виїздом з м. Житомир, проте відправна точка може бути будь-якою.

9:00 — виїзд із м. Житомир. Відстань від м. Житомир до м. НовоградВолинський 85 км. Тож час в дорозі становить приблизно 1 година.

10:00 — прибуття в місто де народилась та провела дитячі роки славетна українська поетеса Лариса Петрівна Косач — Леся Українка.

10:00—11:30 — по приїзду екскурсанти мають змогу відвідати музей родини Косачів, дізнатися про історію сім’ї Лесі Українки та довідатися від кого поетеса успадкувала талант, кому завдячує за знання.

11:30—13:00 — екскурсія в літературно-меморіальний будинок музей ім. Лесі Українки. Під час екскурсії екскурсанти матимуть змогу дізнатися історію життя видатної письменниці.

13:00—14:00 — вільна година.

14:00—15:00 — оглядова екскурсія містом. Новоград-Волинський має велику, древню історію, яку варто дізнатись кожному. Об’єкти показу: Звягельська фортеця, центральна міська площа.

15:00—16:00 — вільна година.

16:00—17:00 — переїзд в м. Житомир.

Довідково. Поетеса Леся Українка, яку називають геніальною дочкою українського народу, красою і гордістю нації, духовним вождем української інтелігенції, народилася 25 лютого 1871 року в Новограді-Волинському під ім’ям Лариса Косач. 2021 рік буде визначним для жителів Житомирщини, адже 150 років тому наша маленька батьківщина вперше зустрілась з талановитим малям. День народження Лесі Українки у 2021 році відзначатиметься на державному рівні.

Матір’ю Лесі Українки була письменниця Ольга Косач, що ставила на своїх роботах псевдонім Олена Пчілка. Саме вона встановила сімейною мовою спілкування українську мову і прищеплювала своїм дітям любов до української народної пісні, казок і традицій. Основними джерелами творчості Лесі Українки стали її власні переживання. Завдяки їм в українській поезії з’явилися надзвичайно прекрасні по глибині ліричності, душевного драматизму і психологізму твори. Вона вдосконалила формальні можливості української поезії, розвинула естетичні концепції літератури, розширила жанрові і стилістичні можливості поезії, прози, драматургії.

Леся Українка — гордість Житомирщини, на теренах області їй присвячено 7 пам’ятних дошок, пам’ятників та погрудь. Функціонує 3 музейні заклади, з експозицією присвяченою великій поетесі (2 з них в місті, де народилась та проживала Леся Українка з родиною — м. НовоградВолинський). Також на території області проводяться різноманітні заходи, фестивалі, конкурси та івенти присвячені памяті Лесі, серед них найпопулярніші це Міжнародний фестиваль “Лесині джерела” та ЛECЯGrandFest.

Источник

Новости Украины