Локдаун у Чернігові: заборонено не все

Свята закінчуються, натомість наступає жорсткий карантин, або, як його ще називають, локдаун. По всій країні з 8 по 24 січня включно вводяться додаткові обмеження. І хоч популісти кажуть, що хворих стає все менше (це пояснюється тим, що тестів також стали робити менше), і тому варто відмовитись від ідеї введення локдауну, у Міністерстві охорони здоров’я з цим не згодні. Чиновники впевнені, що після новорічних свят хворих на COVID-19 стане в рази більше, і тому без жорстких обмежень не обійтися.

– Посилені заходи робляться для того, аби не допустити розгортання нової потужної хвилі захворюваності, яка може наступити, зокрема, і після новорічних свят. Тобто посилені карантинні обмеження будуть вводитися для того, аби розірвати ланцюг захворюваності, який може сформуватися протягом свят, – зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Тож перейдемо до головного, а саме переліку заборон та дозволів на території всієї України, зокрема й Чернігова, які діятимуть у період із 00:00 8 січня до 00:00 25 січня.

Вчимося дистанційно, але садочки працюватимуть

У рішенні уряду йдеться про заборону відвідування закладів освіти її здобувачами незалежно від форми власності (школи, технікуми, училища, університети). Тобто чернігівські школярі після завершення зимових канікул 11 січня знову вийдуть на навчання, але в дистанційному режимі.

У звичайному ж режимі працюватимуть лише дитячі садочки та спеціальні заклади освіти.

«Кіна не буде»

На час локдауну забороняється проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів, крім кінозйомок та гірськолижного відпочинку (без роботи закладів громадського харчування).

Також під заборону потрапило відвідування закладів культури (театрів, кінотеатрів, концертних майданчиків тощо), крім роботи історико-культурних заповідників (наприклад, НАІЗ «Чернігів стародавній» працюватиме).

Спортивні та тренажерні зали, фітнес-центри, басейни також будуть закриті для відвідування. Винятком є тренування спортсменів національних збірних команд України за умови дотримання відповідних санітарних і протиепідемічних заходів.

У свою чергу дозволяється проведення офіційних спортивних заходів та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів.

Поїсти – вдома

Ресторани, кафе, бари та інші заклади громадського харчування на час жорсткого карантину будуть вимушені припинити прийом відвідувачів у своїх приміщеннях.

Проте їм дозволяють працювати, реалізуючи свою продукцію на винос за допомогою адресної доставки замовлень.

Покупки обмежуємо

Також на час локдауну зачиняються всі торгово-розважальні центри. Але за наявності окремого входу магазини, які розміщені в ТРЦ, зможуть здійснювати торгівлю дозволеною групою товарів.

Зокрема, дозволяється торгівля продуктами харчування на торговельних площах, не менше 60 відсотків яких призначено для торгівлі продуктами харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, побутовою хімією, засобами зв’язку та друкованою пресою.

Приймати покупців у непродовольчих магазинах, а також організовувати непродовольчі ринки та ярмарки забороняється. Продовольчі базари не підпадають під заборони.

Торговельна діяльність усіма недозволеними групами товарів може відбуватися лише із здійсненням адресної доставки.

Транспорт не зупиняється

Їхати на маршрутці або тролейбусі на роботу під час локдауну чернігівцям ніхто не забороняє, але в громадському транспорті будуть діяти певні обмеження.

Усі пасажири та водій мають бути в масках, а максимальна кількість пасажирів не повинна перевищувати кількість місць для сидіння.

Те ж саме стосується залізничного й автомобільного транспорту у міському, приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні.

Побутові послуги

На час локдауну частково підпадає під заборону відвідування суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері побутового обслуговування населення.

Винятки наступні:

  • Перукарні та салони краси продовжать працювати, але без живої черги і лише за попереднім записом.
  • Також ніяких нових обмежень не вводять у медичній та ветеринарній практиці.
  • Працюватимуть різноманітні фінансові установи, оператори поштового зв’язку, автозаправні комплекси (без зон харчування) та станції технічного обслуговування й ремонту транспортних засобів.

Готелі продовжать працювати за умови функціонування зон спільного харчування в них лише з 6:00 до 11:00.

Источник

Новости Украины