Матвєєв: Мудрик поступово зміцніє, адаптується в Англії і зможе стати там своїм – усі якості у нього для цього є

Матвєєв: Мудрик поступово зміцніє, адаптується в Англії і зможе стати там своїм – усі якості у нього для цього є

Михаил Мудрик, фото — Getty Images

В українському футболі всі команди розпочали підготовку до другої частини чемпіонату України. Зима це традиційний час для переходів. Початок січня ознаменувався кількома трансферами, які сколихнули всю футбольну Європу.

Усі значні переходи в українському футболі оцінив відомий у минулому гравець донецького Шахтаря Олег Матвєєв.

– Який трансфер вас здивував чи вразив цієї зими?

– Перехід Михайла Мудрика з донецького Шахтаря до лондонського Челсі. Найбільше вразило те, що з цьогорічного чемпіонату України можна перейти до кращої ліги світу, та ще й за такі гроші. Зрозуміло, що Мудрик – молодий футболіст і лише цього року він став по-справжньому лідером Гірників. Не думаю, що скаути Челсі чи Арсеналу переглядали Михайла в УПЛ, там це нікому не цікаво. А ось Ліга чемпіонів турнір зовсім іншого рівня. В іграх проти Лейпцига, мадридського Реала та Селтіка він зміг показати себе з найкращого боку.

Читайте також: Гроші перемогли. Шахтар зумів продати Мудрика на своїх умовах

Моя думка: Мудрик – добрий, якісний футболіст і він прогресуватиме в лондонському Челсі. Вважаю, що Михайло заграє у своїй новій команді. Усі чекали на переход Мудрика, ця інформація пішла ще влітку, але ніхто не ожив, що сума трансферу складе таких величезних грошей – 70+30 мільйонів євро.

– Зараз Челсі посідає низьке, як для себе, 10 місце в чемпіонаті Англії. Це добре для Мудрика?

– Вважаю, що це добре для українського хавбека. Якби він перейшов зараз до Арсенала, який лідирує в АПЛ, то тоді й попит з нього був би іншим. Там не можна було помилитися. А ось у Челсі можна підніматися вгору по турнірній таблиці разом із командою. Потрібно розуміти, що в Європі ніхто просто так не платитиме таких грошей.

Читайте також: 10 складних питань щодо Мудрика в Челсі і одна — оптимістична! – відповідь

– Бонуси для Шахтаря у розмірі 30 мільйонів євро можуть бути виплачені, якщо Челсі в найближчі сім років зможе виграти чемпіонат Англії або Лігу чемпіонів. Чи можуть Гірники розраховувати на ці гроші?

– Подивимося. Те, що цього року Челсі не виграє Лігу чемпіонів, я впевнений. А далі? Час покаже.

Матвєєв: Мудрик поступово зміцніє, адаптується в Англії і зможе стати там своїм – усі якості у нього для цього є

Михайло Мудрик, фото – Getty Images

– За рекордний трансфер варто похвалити менеджмент Шахтаря…

– Звичайно, тут усі спрацювали чітко – і Дарійо Срна, і Сергій Палкін, і, звичайно, президент клубу Рінат Ахметов. Чия заслуга першорядна – я не знаю. Але гроші за Мудрика буде отримано колосальних.

Читайте також: Рекордний трансфер, історія для АПЛ, скромна як для клубу зарплата, тривалий контракт. Усі фінансові складові переходу Мудрика до Челсі

– Лондонський Челсі цього року неабияк штормить: багато нових гравців, в основному захисників куплені, причому за величезні гроші, новий головний тренер Грем Поттер, а результат гнітючий. Чому так?

–  Не завжди купівля нових гравців приносить позитивний результат. Багато залежить від роботи головного тренера, його методів роботи. Важливо і як хлопці взаємодіють на футбольному полі. Подивіться, команди, які тренує Пеп Гвардіола, завжди посідають 1-2 місце у турнірній таблиці. Вони не роблять ставку на кількість трансферів і завжди в лідерах. У Челсі інша історія. Не думаю, що Сині щось виграють цього року.

– 21 січня Ліверпуль прийматиме Челсі. Як Ви вважаєте, Мудрик візьме участь у цій зустрічі?

– Думаю, що Михайло вийде на поле Енфілд Роуд у стартовому складі. Мудрик поступово зміцніє, адаптується в Англії і зможе стати там своїм – усі якості для нього є.

– Перейдемо до трансферу Віктора Циганкова до іспанської Жирони…

– Думаю, що керівництво київського Динамо перетримало Віктора у своїй команді. Циганков тепер гратиме в іспанській Ла Лізі – це під його стиль чемпіонат. Вважаю, що там він прогресуватиме. Я лише розчарований рівнем Жирони. Це явний середняк іспанської Ла Ліги. Та й сума трансферу лише 5 мільйонів євро. Так, є відсоток від наступного перепродажу, але це буде не скоро, я гадаю. Я хотів би бачити Віктора в командах рівня Севільї, Атлетико (Мадрид), Валенсії. Не думаю, що Жирона буде колись серед лідерів. Можливо, якісь гроші у Жирони є, але це звичайний середняк своєї першості.

Матвєєв: Мудрик поступово зміцніє, адаптується в Англії і зможе стати там своїм – усі якості у нього для цього є

Віктор Циганков. Фото – twitter.com/GironaFC

– Ви вважаєте, що Циганков у Динамо пересидів?

– Так, йому треба було їхати кілька років тому, коли він виблискував у Хацкевича, а потім і в Луческу. Вважаю, що мотивацію він втратив, і зараз Циганков поки що не схожий на себе. Згадайте, за Шевченка він регулярно виходив у стартовому складі національної збірної, а вже за Петракова такого не було.

Читайте також: Циганков вирішив не грати за правилами Суркіса. Його перехід до Жирони — правильний, нехай і запізнілий крок

– У Циганкова агент – рідний брат Пепа Гвардіоли. Може у майбутньому Вітя гратиме у сильному клубі?

– Можливо, дай Боже. По-футбольному він зробив крок уперед. Чемпіонат Іспанії дуже сильний. Тут питання до президента Динамо Ігоря Суркіса, чому його раніше не продали. У будь-якому італійському клубі рівня Лаціо, Роми чи Аталанти він міг би добре грати. У Жироні Циганков, на мою думку, не буде явним лідером, але виділятиметься.

– Перейдемо до трансферу Ярослава Ракіцького. Йому 33 роки, і він повертається до Шахтаря. Це посилення для Гірників?

– Всі ми знаємо його сильні якості – божевільна ліва нога, довга передача. Так, швидкість уже не та, хоча він і раніше був не найшвидшим захисником. Впевнений, що він і сьогодні сильніший за Бондаря та Кривцова. Та й у роздягальні він буде одним із лідерів. Для чемпіонату України його рівня вистачить, а от у єврокубках буде важче. Матчі з Ренном багато скажуть нам. Знаю, що президент ФК Шахтар Рінат Ахметов його дуже любить та поважає.

Читайте також: Повернення Ракіцького – чудова новина для інших захисників Шахтаря, і ось чому

– А чому угода підписана лише на 6 місяців?

– Мабуть, у Шахтарі хочуть подивитися на його гру удовгу і потім ухвалити остаточне рішення про продовження контракту.

Читайте також: Ракіцький у Шахтарі, а де Мудрик і Циганков – усім відомо. Усі трансфери УПЛ

– А ось Дніпро-1 нікого не відпустив із ключових гравців. Хоча за Довбиком полюють багато клубів…

– Так, Дніпро-1, перебуваючи на першому місці, хоче стати чемпіонами України. Як чув, чемпіон України може автоматично потрапити до групи Ліги чемпіонів, а це колосальні гроші. Продати зараз Довбика за 10-15 мільйонів євро та втратити все у чемпіонаті, не вихід для дніпрян. У першому колі Дніпро-1 багатьох перегравав у справі. Нині їхні суперники – Шахтар та Динамо. Хочу похвалити Олександра Кучера, який створив гарний колектив як у Дніпрі-1, так і раніше в Металісті. Подивимося, навесні українська Прем’єр-ліга подарує нам чимало цікавого.

Джерело

Новости Украины