Модернізація системи оповіщення у громадах Полтавщини: що відомо

За інформацією: Суспільне Полтава.

Фото ілюстративне: Суспільне

59 громад Полтавської області мають положення про створення нової системи оповіщення. Сирени, які нині працюють у регіоні, були встановлені у 1980-х роках.

Що відомо про реконструкцію системи оповіщення

За планом роботи з побудови та реконструкції системи оповіщення на Полтавщині мають завершити у грудні 2024-го. Про це під час апаратної наради 28 серпня повідомив директор департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами ОВА Олександр Чалий.

"Діюча система оповіщення в області побудована ще у 80-х роках (минулого століття ― ред.). Створено місцеву систему оповіщення тільки у Горішньоплавнівській громаді. В інших територіальних громадах та на районному рівні місцева автоматизована система оповіщення до цього часу в повному обсязі не створена", ― розповів Олександр Чалий.

За його словами, положення про створення місцевих систем оповіщення, які сповіщатимуть про повітряну тривогу, мають 59 громад та Лубенська районна військова адміністрація:

"Не розроблене положення про місцеву систему оповіщення у Полтавській міській територіальній громаді. А розроблене та перебуває на погодженні положення Полтавської, Кременчуцької та Миргородської РВА. Вони (документи ― ред.) зараз на погодженні в органах юстиції".

Одна із систем оповіщення, яка розміщена у Полтаві. Фото: Суспільне Полтава

Секретарка Полтавської міськради Катерина Ямщикова під час апаратної наради повідомила:

"У нас були закладені кошти, виділено 3 мільйони для робіт базових. Перше, що стосується проєктної документації. Я думаю, що протягом 2-3 місяців, до кінця цього року ми як мінімум з проєктом і з положенням точно справимось. Про цю проблему знаємо, робота у нас іде".

Проєктна документація у громадах

Крім того, частина громад спрямовують гроші на розробку проєктної документації щодо системи оповіщення. Зокрема:

  • у Полтавському районі: Полтавська, Драбинівська, Котелевська, Мартинівська, Михайлівська, Опішнянська, Новосанжарська, Чутівська громади (32,3% району);
  • у Кременчуцькому районі: Кременчуцька, Кам’янопотоківська, Новогалещинська, Піщанська, Пришибська, Семенівська територіальні громади (50% району);
  • у Миргородському районі: Миргородська, Великобудищанська, Комишнянська, Петрівсько-Роменська, Сенчанська, Сергіївська, Великосорочинська територіальні громади (41,8% району);
  • у Лубенському районі: Оржицька територіальна громада (14,3 % району).

"Ціни на виготовлення проєктної документації дуже різняться залежно від кількості населених пунктів у громадах і так далі. Коштує проєкт від 60 тисяч гривень і вище",― повідомив директор департаменту цивільного захисту ОВА Олександр Чалий.

Як розповів на апаратній нараді начальник ОВА Дмитро Лунін, частину грошей громадам нададуть із обласного бюджету:

"Нам треба в обласному бюджеті закласти кошти на співфінансування і на найближчу сесію винести це питання на затвердження депутатами обласної ради. І, відповідно, з громадами відпрацювати, щоб вони також заклали кошти на побудову автоматизованої системи оповіщення".

Новости Украины