Мовне питання і нацбезпека: інтерв’ю з кандидатом юридичних наук Леонідом Бобрицьким з Полтави

За інформацією: Суспільне Полтава.

Фото: Суспільне Полтава

У кожній країні є спільноти, які спілкуються різними мовами. На це, зокрема, впливають етнічні та соціальні чинники. Про мовне питання в Україні та як воно впливає на національну безпеку, в інтерв’ю Суспільному розповів кандидат юридичних наук Леонід Бобрицький.

– Чому ви вважаєте, що мовне питання і національна безпека будь-якої держави нероздільні?

"Мова завжди об’єднувала «своїх» проти «чужих», завжди була захисту від зовнішньої експансії,Експансія – розширення сфери панування, впливу.агресії і завжди використовувалася агресивними країнами для захоплення чужої території. Минулого сторіччя, за останні 100 років можна сказати, уряд нацистської Німеччини вдало у 1938-му році, використав мовний аспект під час аншлюсу Австрії (приєднання Австрії – ред.), під час відділення Судетських територій (історичний регіон на півночі та заході Чехії – ред.) від Чехословаччини. Треба звернути увагу, що громадяни Чехословаччини, але вони були німецькомовні, ця категорія громадян вдало використана для того, аби відділити спочатку частину території Чехословаччини, а потім взагалі розчленувати й окупувати".

Інтерв’ю з кандидатом юридичних наук Леонідом Бобрицьким. Фото: Суспільне Полтава

– Що було б в Україні, якби офіційно було дві державні мови?

"На цих протиріччях завжди ідуть у політику. В решті-решт відбувається, що населення розділене за мовним фактором на сьогоднішній день. І це привело до трагедії, яка розпочалася у 2014-му році та відбувається майже 8 років, яка привела до збройного конфлікту. Тут потрібно звернути увагу на правовий мовний аспект. У чому тут є велика суперечність у Конституції? Згідно з десятою статтею Конституції, у нас українська мова визнана як єдина державна. І державна зобов’язана усіляко сприяти розповсюдженню і, прошу звернути увагу, забезпечувати функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя по усій території України. Водночас у другій частині статті десятої сказано, що держава гарантує вільний розвиток російської та інших мов в Україні. Що значить гарантує вільний розвиток? Це не зобов’язує громадян говорити у суспільстві російською або іншими мовами. Навпаки, згідно з першою статтею, зобов’язує говорити тільки українською мовою. І чому тоді російську мову виділили серед інших? Чому у Конституції було російської та інших, якщо усі інші мови рівні? Тому тут закладено серйозну суперечку у Конституції, яку треба виправити".

– Ви вважаєте, що так звана «лагідна українізація» не забезпечить національної безпеки?

"Поки у нас Росія буде сусідом, поки у нас буде демократичне ставлення до російської мови, ми приречені на соціальні конфлікти і приречені на російську загрозу".

Більше дивіться у матеріалі Суспільного.

Новости Украины